Brian Mikkelsen efter dansk erhvervsfremstød i Berlin: Der skal følges op i München eller Frankfurt

Dansk Erhvervs topchef har fået blod på tanden efter et storstilet erhvervsfremstød i Berlin, hvor både Vestas og DSV har indgået store aftaler. Momentummet fra turen til Berlin skal bruges på at indfri noget af det store uudnyttede potentiale i Sydtyskland, lyder det fra Brian Mikkelsen. 

Det danske eksportfremstød i Berlin bør følges op af yderligere eksportfremstød i Sydtyskland. 

Det mener Dansk Erhvervs topchef, Brian Mikkelsen, der i midten af november var flankeret af 51 danske virksomheder og Kongehuset på et storstilet dansk eksportfremstød i Berlin. 

"Man bør lave opfølgende erhvervsfremstød i München eller Frankfurt. Vi har lige lavet et fremstød på modeområdet i Holland, men det marked er mindre end München-området, så vi skal have arrangeret nogle fremstød i Sydtyskland inden for bestemte segmenter. Det vil være for underleverandører til hele den kæmpe bilindustri," siger Brian Mikkelsen.

Det var dronningens første statsbesøg i Tyskland siden 1974, og blandt de danske virksomheder, som deltog på turen, var mastodonter som Novo Nordisk, Vestas, DSV, Novozymes, GN Store Nord og Falck. 

"Som minister har jeg deltaget i over 100 af sådan nogle ture. Selvom Tyskland lige er blevet overhalet af USA, er det vores største og vigtigste eksportmarked set over en længere periode," siger Brian Mikkelsen med henvisning til sin tid som erhvervsminister. 

Han fremhæver, at både DSV og Vestas indgik store forretningsaftaler på turen, mens Falck kunne introducere selskabets drone på turen. 

"Jeg sad til bords med direktøren for Siemens. Det gør, at der kommer nogle kontakter. Det har stor betydning, og jeg er helt sikker på, at det vil rykke ved vores handel med Tyskland. Det er banalt, men forretning er også at have tillid til hinanden og indgå handler," siger Brian Mikkelsen.

Skæv eksportfordeling

I 2020 udgjorde den danske eksport til Tyskland 155 milliarder kroner.

Men selvom Tyskland er Danmarks næststørste eksportmarked - kun overgået af USA - er der skævhed i, hvordan eksporten fordeler sig på det tyske marked. 

En analyse fra Dansk Metal viser, at 42 procent af den samlede tyske import af danske varer står de nordlige delstater Schleswig-Holstein, Hamburg og Niedersachsen for. De sydtyske delstater står kun for 20 procent.

"Hvis man bare rykkede vores eksport til Tyskland fem procent mere, så ville det give flere milliarder kroner. Hvis man tog andre markeder, hvor vi bruger mange kræfter på, så er fem procent ikke så meget," siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

"Jeg har eksempelvis været i Brasilien som minister på erhvervsfremstød flere gange som minister, og der vil en fem procents eksportforøgelse kun være nogle få 100 millioner kroner."

Stort eksportpotentiale

Konkret peger Dansk Metals analyse på, at der er 19.000 arbejdspladser og en eksportgevinst på 32 milliarder kroner at hente, hvis dansk erhvervsliv kan øge eksporten til Sydtyskland, så det svarer til bare en tredjedel af eksporten til Schleswig-Holstein.

"Det er proportionerne i, at man virkelig kan gøre en forskel med eksport og arbejdspladser. Derudover har vi ikke haft et erhvervsfremstød til Tyskland siden 1974. Vi har også haft meget fokus på Nordtyskland, men fokus denne gang var hele Tyskland, for hvis man skubbede mere fokus ned sydpå ville det have et kæmpe potentiale," siger Brian Mikkelsen. 

Dansk Erhverv har været med til at arrangere eksportfremstødet. Hvorfor foregår det så i Berlin og ikke i München eller Frankfurt?

"Det var, fordi det var et statsbesøg med dronningen, der skal mødes med præsidenten, og så gør man det i hovedstaden," siger han. 

Dronningen rejste efterfølgende videre til München. Hvorfor rejste I så ikke videre med dronningen til München?

"Dronningen tog selv videre til München, hvor hun fortsatte statsbesøget, men den del var ikke et egentligt erhvervsfremstød," siger Dansk Erhvervs administrerende direktør. 

Brian Mikkelsen påpeger, at de sydtyske virksomheder var godt repræsenteret i Berlin. 

"Mange af de store industrivirksomheder holder til i Sydtyskland, men handelsvirksomhederne er oppe nordpå i Hamburg-området. Siemens er jo fra München, og Kongehuset får topcheferne fra de sydtyske virksomheder til Berlin, og jeg er slet ikke i tvivl om, at langt de fleste store virksomheder, der var der, var fra Sydtyskland," siger han.  

Tysk økonomi hårdt ramt af corona

Den danske eksport faldt med omkring 13 milliarder kroner fra 2019 til 2020, hvilket blandt andet skyldtes coronakrisen. 

"Hvis man kigger over et helt år, blev tysk økonomi hårdere ramt end amerikansk økonomi. Der har været kæmpe bnp-vækst fra sommeren og frem. Det har tyskerne ikke. De var forsinkede i forhold til amerikanerne, men vi kan se, at der kommer en bnp-vækst i Tyskland, så jeg er ikke i tvivl om, at vores eksport til Tyskland vil vokse relativt meget," siger Brian Mikkelsen. 

Hvor meget forventer du, dansk eksport til Tyskland vokser fra 2021 til 2022?

"Jeg kan ikke sætte præcise tal på, men vi skal gerne op på de små 10 procent, vi mistede på vareeksporten, så vi igen kommer op på 2019-niveau," siger han.   

{{toplink}}

Forrige artikel Flere benytter sig af håndværkerfradraget: Højtlønnede er storforbrugere Flere benytter sig af håndværkerfradraget: Højtlønnede er storforbrugere Næste artikel Valgdeltagelsen faldt i næsten alle kommuner: Forsker frygter øget demokratisk ulighed Valgdeltagelsen faldt i næsten alle kommuner: Forsker frygter øget demokratisk ulighed