Bred politisk aftale sætter ind mod MRSA-truslen

RESISTENS: Udvikling af elite-bedrifter, et nyt ekspertråd og en skærpet indsats mod landbrugets brodne kar er blandt indsatserne i nyt veterinærforlig.

De dygtigste landmænd skal have lov at brande sig som elite-bedrifter, mens et veterinærrejsehold skal øge sin indsats mod branchens brodne kar.

Det er to af mange initiativer, som regeringen sammen med alle Folketingets partier er blevet enige om i en ny veterinæraftale for de kommende fire år.

Aftaleparterne er enige om at afsætte 303 millioner kroner til det veterinære område.

Pengene skal gå til blandt andet at overvåge forekomsten af husdyr-MRSA i flere husdyrarter og at lave en ny global trusselsvurdering af både kendte og nye smitsomme husdyrsygdomme. Og så tilføres der 35 millioner kroner til forskning i MRSA.

“Aftalen er ambitiøs, fordi vi har fulgt de anbefalinger, der er kommet fra MRSA-ekspertgruppen, blandt andet på forskningsområdet,” sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på et doorstep på Christiansborg onsdag.

Blandt øvrige initiativer er at nedbringe flokmedicinering og nedsætte et fast, uvildigt veterinærmedicinsk ekspertråd, der i 2018 skal komme med konkrete anbefalinger til at reducere antibiotikaforbruget under hensyntagen til samtidig udfasning af lægemiddelzink.

Massivt løft i svineproduktion
Esben Lunde Larsen bemærkede, at regeringens ambition med aftalen ikke er at udrydde MRSA, men i langt højere grad at få fokus på, hvordan vi bruger vores antibiotika og hvordan man kan bruge forebyggende foranstaltninger, så der ikke udvikles problemer med resistens.

“Man skal huske på, at hele forholdet omkring MRSA, og det siger ekspertgruppen også, ikke udgør et kæmpe problem i vores sundhedstilstand i Danmark, men vi er meget opmærksomme på det og har et ønske om at flytte den dagsorden, og det gør vi med denne her aftale,” sagde miljø- og fødevareministeren.

Socialdemokratiets landbrugsordfører, Simon Kollerup, kaldte da også dagens aftale for “et stort skridt i indsatsen mod MRSA” og hæftede sig ved, at man med aftalen regner med at få et “massivt løft af bredden i den danske svineproduktion”, der vil sikre, at også dyrevelfærden stiger.

Præcist hvor meget antibiotikaforbruget skal sænkes er endnu uvist. Foreløbigt har forligsparterne blot givet hinanden håndslag på, at man mødes i slutningen af 2018 for at fastsætte nye mål for reduktion af antibiotikaforbruget, når den nuværende målsætning udløber.

Kigger mod Norge
Enhedslisten har været blandt de mest kritiske røster over for regeringens indsats mod MRSA.

Landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding gjorde klart, at hun onsdag stod bag Esben Lunde Larsen, fordi hun kunne stå inde “for det samlede billede i aftalen” og at aftalen indeholdt “en række ambitiøse elementer”.

Hun glædede sig blandt andet over, at man nu vil kigge mod Norge, der er lykkedes med at friholde besætninger for MRSA, for at blive klogere på, hvordan man også i Danmark kan få en MRSA-fri produktion.

“Jeg synes, at aftalen begynder at tage hånd om det, som vi skulle have taget hånd om for ti år siden, da vi så, at det her blomstrede op. Så det er på høje tid, men det gør jo ikke denne her aftale dårligere,” sagde Maria Reumert Gjerding.

Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech, glæder sig over, at Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold styrkes med en million kroner årligt til blandt andet at føre kontrolkampagner mod branchens brodne kar.

“De fleste landmænd gør det rigtig, rigtig godt, men der er altså nogen, der ikke gør det ordentligt, og dem skal vi have fat i, fordi det ødelægger det for mange, at der er nogle få, der ikke gør det ordentligt,” sagde hun.

Forrige artikel Julekalender: Jan Johansen skal give den gas til Blues Brothers i juledagene Julekalender: Jan Johansen skal give den gas til Blues Brothers i juledagene Næste artikel Dagens overblik: Per Stig kritiserer Løkke for udlandsrejser under finanslovsdrama Dagens overblik: Per Stig kritiserer Løkke for udlandsrejser under finanslovsdrama