Borgmester efter udvalgsmøde: Nemlig.com-ejer får dagbøder og ny deadline

Københavns Sundheds- og Omsorgsudvalg vil opkræve dagbøder og tilbageholde vederlag, indtil Nemlig.com's moderselskab Intervare A/S møder kommunens krav om lønforhold og dokumentation. Socialudvalget stemmer om beslutningen onsdag.

"Et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg har besluttet at give Intervare en allersidste chance for at leve op til de løn- og ansættelsesvilkår, de har forpligtet sig til, og det skal ske inden 1. november, ellers er løbet kørt."

Sådan lyder det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), efter hun mandag aften deltog i et ekstraordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Her blev det besluttet, at Nemlig.com-ejeren Intervare fra på onsdag kan se frem til både dagbøder og tilbageholdte vederlag, indtil virksomheden efterlever en række krav fra kommunen. 

Beslutningen er betinget af, at Socialudvalget onsdag stemmer for samme løsning. Sker det, vil kommunen for det første opkræve dagbøder på sammenlagt 7.200 per arbejdsdag, indtil Intervare dokumenterer efterbetalingen af otte chauffører, sender løndokumentation for hele kontraktperioden og redegør for, hvordan de fremover vil sikre et sikkert arbejdsmiljø.

For det andet vil udvalget tilbageholde det månedlige vederlag til Intervare på cirka 400.000 kroner op til et samlet tilbagehold på 3,2 millioner kroner. Beløbet skal sikre den samlede estimerede efterbetaling til chaufførerne.

Sundheds- og Omsorgsudvalget giver Intervare indtil 1. november til at efterleve kravene. 

Månedlang konflikt

Konflikten mellem Københavns Kommune og Intervare har buldret i flere måneder

Intervare, der er moderselskab til Nemlig.com, bringer dagligvarer ud til Københavns Kommunes ældre og syge borgere. I foråret viste en stikprøveundersøgelse af Intervare, at otte chauffører har fået for lidt i løn og haft uacceptable arbejdsvilkår.

Kommunen har derfor krævet, at Intervare efterbetaler cirka 280.000 kroner i manglende løn, feriepenge og pension til chaufførerne.

Det krav har Intervare ikke efterlevet. Virksomheden fastholder, at de pågældende chauffører er selvstændige vognmænd og derfor ikke er omfattet af kommunens regler for løn- og arbejdsvilkår.

Ikke nok med fremtidige forbedringer

Fredag udsendte Intervare en pressemeddelelse med et forslag til en ny forretningsmodel. Forslaget lød på, at Intervare fremover vil hyre større transportvirksomheder til at stå for udbringningen til Københavns ældre og syge borgere. Og sagen om de mangelfulde lønforhold ville Intervare lade en domstol afgøre.

Sisse Marie Welling understreger, at det ikke er godt nok, at Intervare retter op på forholdene fremover.

"Vi kræver selvfølgelig, at de overholder kontrakten med Københavns Kommune og sørger for anstændige løn- og arbejdsvilkår i hele kontraktperioden, ikke bare for eftertiden," siger Sisse Marie Welling.

Det er ikke første gang, I beder Intervare A/S om efterbetaling til chaufførerne. Kommer det til at ske denne gang?

"Jeg tror, jeg taler for de fleste politikere på Københavns Rådhus' vegne, når jeg siger, at tålmodigheden med Intervare er mere end tyndslidt. Det er også derfor, vi ikke bare siger, 'det er fint' og giver Intervare en ny frist, men at vi vil begynde at opkræve dagbøder og tilbageholde udbetalingen for det arbejde, de leverer til Københavns Kommune."

"Vi har ikke oplevet andre leverandører i Københavns Kommune, der ikke har bragt forhold i orden, efter vi har påpeget mangler. Derfor er det også meget ualmindeligt, at vi tager dette skridt, og der er ingen tvivl om, at hvis det ikke bringes i orden, må vi ud at finde en anden leverandør," siger Sisse Marie Welling.

Altinget har bedt Intervare A/S om en kommentar til Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning, men de er ikke vendt tilbage før artiklens deadline.

Forrige artikel Pape åbner for bindende klimamål for landbruget: ”Jeg tror, vi kan finde hinanden” Pape åbner for bindende klimamål for landbruget: ”Jeg tror, vi kan finde hinanden” Næste artikel Færøernes lagmand rækker hånden ud til EU-kommissionsformand Færøernes lagmand rækker hånden ud til EU-kommissionsformand