Bekymret direktør undrer sig over skrottet målsætning: "Vores frygt er, at man opgiver at vende udviklingen"

Målet om, at 30 procent unge skal vælge en erhvervsuddannelse, er urealistisk, ifølge undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). Det er afgørende at holde fast i et højt ambitionsniveau, mener aktører.

Undren og bekymring.

Det var reaktionen hos flere aktører, da de fredag morgen kunne læse, at børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye vil skrotte målet om, at 30 procent af landets unge skal tage en erhvervsuddannelse.

"Vi har haft høje forventninger til Mattias Tesfaye, og vi tillægger ham stor troværdighed, så vi er da meget kede af, at han siger, vi skal væk fra den målsætning," siger Palle Thomsen, administrerende direktør i Danske Byggecentre. 

Meldingen fra børne- og undervisningsministeren faldt i et interview med Ritzau. 

"Det er gift, når der er en politisk målsætning, som ingen tror på, at vi kan nå. Derfor vil jeg foreslå, at man lægger den i graven," siger han blandt andet.

Erhvervsuddannelsesreformen, som trådte i kraft i 2015, omfatter en målsætning om, at 30 procent af eleverne skal vælge en erhvervsuddannelse (EUD) efter 9. eller 10. klasse i 2025.

Det er dog gået den stik modsatte vej, og igennem flere år har andelen ligget på godt 20 procent.

Må ikke give op

Tesfaye giver i interviewet med Ritzau udtryk for, at 30 procents målsætningen er med til at fjerne fokus fra det høje frafald på erhvervsuddannelserne.

Erhvervsuddannelserne har et frafald på cirka 40 procent.

En indsats mod frafald er imidlertid ingen undskyldning, mener Palle Thomsen:

"Det er fint at sætte ind mod frafald, men vi kan ikke se nogen modsætning mellem at bekæmpe frafald og så holde fast i, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse," siger han.

Det er gået den forkerte vej med at få unge til at vælge erhvervsuddannelser i mange år på trods af politisk fokus. Er det ikke godt, at ministeren laver en realistisk forventningsafstemning?

"Vi kan godt blive enige om, at vi ikke når det i 2025, men det betyder jo ikke, at man skal give op. Vores frygt er, at man opgiver at vende udviklingen, fordi det er svært."

Kaffen galt i halsen

Forbundssekretær i Dansk Metal og formand for Danske Erhvervsskoler og -gymnasiers bestyrelsesforening Kasper Palm spærrede også øjnene op, da han så udmeldingen om den skrottede målsætning fredag morgen:

"Jeg må indrømme, jeg fik kaffen galt i halsen, da jeg så overskriften," siger han.

Han vælger dog at fortolke ministerens udtalelser sådan, at måltallet står fast, mens tidsfristen er rykket.

"Det er jo rigtigt, at vi ikke kan nå i mål til 2025. Men det er stadig vigtigt, at vi får flere unge ind på erhvervsuddannelserne, og det står der jo sådan set også i regeringsgrundlaget," siger Kasper Palm.

"Så det henholder jeg mig til, men hvis man begynder at bakke på det, er vi kritiske."

Altinget har spurgt Mattias Tesfaye, om 30 procent målsætningen skal helt væk, eller om han blot ønsker at udsætte tidsfristen. 

Det svarer ministeren ikke direkte på, men han har sendt en skriftlig kommentar:

"For mig er der ingen modsætning mellem at arbejde for at reducere frafaldet og samtidig få flere unge ind på erhvervsuddannelserne," skriver han og tilføjer:

"Regeringen kommer til at fremlægge politik for at styrke overgangen fra folkeskolen til erhvervsuddannelserne. Men vi  vil samtidig øge fokus på at få flere voksne i gang med en faglært uddannelse og arbejde målrettet på at reducere frafaldet. I 2021 blev der uddannet næsten 27.000 faglærte. Men vi har jobs til mange flere. Min målsætning er derfor, at det tal skal være markant højere," siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Kræver høje ambitioner

I Dansk Industri (DI) er Signe Tychsen Philip, chef for DI Erhvervs- og videreuddannelse, enig med ministeren i, at målsætningen ikke længere giver mening i sin nuværende form.

"Vi er enige så langt, som at vi også vurderer, at det er urealistisk at få 30 procent til at søge ind på en erhvervsuddannelse i 2025. Desværre. Men det er fortsat vores  ambition, at flere unge skal tilvælge en erhvervsuddannelse efter folkeskolen," siger hun.

Hun tilføjer, at udfordringerne med mangel på faglærte kræver et højt ambitionsniveau på flere områder.

"Vi skal have flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse, men vi skal også have flere unge voksne – typisk med en studentereksamen – til at tage en erhvervsuddannelse, og vi skal samtidig sætte ind mod det høje frafald. Det er vigtigt ikke at slække på ambitionsniveauet på nogen af de områder."

Forrige artikel Jacob Mark: “Engang følte jeg mig uovervindelig. Nu føler jeg mig svag” Jacob Mark: “Engang følte jeg mig uovervindelig. Nu føler jeg mig svag” Næste artikel Ny rapport vejer dansk indsats for verdensmål: Se, hvor det går fremad, baglæns eller ingen vegne overhovedet Ny rapport vejer dansk indsats for verdensmål: Se, hvor det går fremad, baglæns eller ingen vegne overhovedet