Bankgebyrers himmelflugt dræner foreningers pengekasser

PRISSTIGNINGER: Gebyrer på foreningskonti har taget himmelflugten, og foreninger skal nu betale op til 5.000 kr. for at oprette en bankkonto. Det viser en prisundersøgelse, som Altinget har lavet. Jyske Bank er blandt de allerdyreste.

Det er blevet dyrt for foreninger at have penge i banken. I løbet af de seneste fem år har banker mangedoblet gebyrerne på foreningskonti. Det viser en prisundersøgelse, som Altinget: Civilsamfundets Videnscenter har lavet.

"Banker tjener nærmest ingen penge på en lille forening eller fodboldklub, så de hæver gebyrerne for at forsøge at maksimere deres profit eller for at forsøge helt at slippe af med foreningskunderne," siger professor på CBS, Jonas Hedman, som blandt andet forsker i bankers forretningsmodeller.

Fra gratis til mange tusinde kroner i gebyrer
Alene det at få lov til at oprette en konto i banken er blevet voldsomt meget dyrere. I løbet af de seneste fem år har over halvdelen af bankerne i undersøgelsen sat oprettelsesgebyret op, så det nu kan koste op til 5.000 kr. at oprette en foreningskonto. Og de årlige gebyrer er også steget betragteligt.

Jyske Bank er en af de banker i undersøgelsen, der har hævet gebyrerne allermest. 77-årige Palle Petersen, som er kasserer i Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet SG 100 "Marna" af Faaborg fik et chok, da han modtog et brev fra Jyske Bank om gebyrstigningerne.

"Det var jo lige pludselig over ti procent af vores indtægter, der skulle gå til banken," siger Palle Petersen.

Forretningsdirektør i Jyske Bank Privat, Hanne Birgitte Møller, har forståelse for, at gebyrstigningerne kan virke voldsomme for små foreninger:  

"Det kan jeg godt forstå, men jeg tænker, at der, hvor de sidder i deres professionelle virke, der vil de også gerne tjene penge på det, de laver," siger hun og begrunder prisstigningerne med, at der er kommet nye regler omkring hvidvask, som gør, at bankens tidsforbrug på foreningskunder er steget.

---

Få overblik over bankernes gebyrstigninger i denne oversigt.

I Civilsamfundets Videnscenters prissammenligning kan du desuden finde den billigste bank til foreninger.

I denne Top 10 kan du se, hvor det er dyrest at oprette en foreningskonto.

Og her kan du finde gode råd til, hvad foreninger bør overveje, når de skal vælge bank.

,

Forrige artikel Løkke om flere fattige børn: Der er udfordringer, det er også derfor, vi har julehjælp Løkke om flere fattige børn: Der er udfordringer, det er også derfor, vi har julehjælp Næste artikel Dagens overblik: Minister vil gøre det lettere at dømme for voldtægt Dagens overblik: Minister vil gøre det lettere at dømme for voldtægt