Antikorruptions-vagthund: Ukraine kan være klar til at forhandle med EU til jul

Der skal ryddes op i den ukrainske forfatningsdomstol, andre steder i retssystemet og i myndighederne for bekæmpelse af korruption. Men Ukraine er kommet så langt, at det ikke er urealistisk at åbne optagelsesforhandlinger inden årets udgang, siger direktøren for Transparency International i Kyiv.

BRUXELLES: Da Vladimir Putin kort før februar måneds invasion kritiserede eksempler på ”skadelig vestlig indflydelse” i Ukraine, så pegede den russiske præsident blandt andet på de reformer af landets juridiske system og myndighederne for korruptionsbekæmpelse, der var gået i gang.

Det siger chefen for den ukrainske afdeling af en af verdens mest anerkendte, uafhængige ngo’er for overvågning og bekæmpelse af korruption, Transparency International. Og han ser det som et godt tegn.

”Det er i sig selv et bevis på, at landet var og er på vej i den rigtige retning. Et velfungerende demokrati og et ordentligt retssystem er noget, der ikke passer Putin,” siger direktør Andrii Borovyk til Altinget over telefonen fra Kyiv.

Da Mette Frederiksen (S) torsdag ankom til et EU-topmøde med Ukraines kandidatstatus på dagsordenen, sagde statsministeren, at hun regner med en dag at se Ukraine som medlem af Unionen. Men hun ville ikke udtale sig om, hvornår landet kan blive klar til at åbne forhandlinger.

”Det tror jeg slet ikke, man skal gisne om. Lige nu er der jo en krig i gang i landet,” sagde statsministeren.

Så forsigtig er Andrii Borovyk ikke. Den ukrainske antikorruptions-ekspert har ingen illusioner om, at de store problemer med politisk korruption i landets offentlige sektor kan løses med et snuptag.

Men i modsætning til Mette Frederiksen, så vil han godt gætte på, at Ukraine meget hurtigt kan opfylde de nødvendige betingelser for at gå fra at være kandidat til også at åbne egentlige forhandlinger om optagelse i Den Europæiske Union.

”Et halvt år burde være tid nok. Det kunne blive en gave til jul eller nytår til det ukrainske folk, hvis politikerne arbejder hårdt på sagen,” siger han.

Kamp mod korruption i store statslige selskaber

Borovyk er direktør for Ukraine-kontoret hos Transparency International. Organisationen er især kendt for at udgive et årligt indeks over opfattelsen af korruption i de fleste af verdens lande, baseret på vurderinger fra embedsmænd, politikere, erhvervsfolk og eksperter.  

På indekset for 2021 ligger Danmark nummer 1 som det mindst korrupte land, mens Ukraine ligger helt nede som nummer 122 ud af i alt 180 lande verden over – lavere end for eksempel Zambia, El Salvador og Sierra Leone.

”Det afspejler en situation, hvor der stadig er problemer med korruption i toppen af Ukraines store statslige selskaber, som der er ualmindelig mange af her i landet. Der er også behov for yderligere reformer af politiet og anklagemyndighederne, så denne korruption på højt niveau kan kommes til livs,” siger Andrii Borovyk.

”Men det vigtigste er at se på udviklingen i de senere års indeks – og der kan man se, at Ukraine er et af de lande, der udvikler sig mest i positiv retning. Landet er kommet meget langt i retning af et normalt fungerende retssystem, siden Maidan-revolutionen i 2014,” siger han.

”Ukraine er et andet land i dag”

”Vi har nu et system for bekæmpelse af korruption, der slet ikke eksisterede under det regime, som tidligere præsident Viktor Janukovitj stod i spidsen for. Ukraine er et andet land i dag. Reformerne er ikke fuldendt, men de fortsætter på trods af krigen,” siger Borovyk.

Da EU-Kommissionen i sidste uge anbefalede at give Ukraine status som kandidatland, blev de positive ord ledsaget af en række præcise betingelser, der skal opfyldes, før det kan komme på tale at påbegynde optagelsesforhandlinger.

Det gælder blandt andet reform af landets forfatningsdomstol for at sikre en upolitisk og uvildig udpegelse af dommere, samt andre reformer inden for det juridiske system.

Der bliver også stillet krav om udnævnelse af nye chefer til Ukraines særlige anklagemyndighed mod korruption og det nationale antikorruptions-kontor, som begge har stået i stampe siden før krigen.

I det hele taget skal der sættes gang i et system, der kan sikre effektiv og proaktiv efterforskning og afstraffelse af korruption, skriver EU-Kommissionen. Andre betingelser er styrkelse af den ukrainske lovgivning, der skal begrænse oligarkernes magt og bekæmpe hvidvask af penge, samt beskytte mediernes frihed og minoriteters rettigheder bedre.

Nu har politikerne en opskrift på at nå målet

Det er en velfortjent kritik, som skal tages meget alvorligt, siger Andrii Borovyk fra Transparency International. Men det er også betingelser, som efter hans mening burde være mulige for de ukrainske politikere og myndigheder at opfylde relativt hurtigt.

”Når man læser Kommissionens betingelser, så er de jo meget konkrete og realistiske. De handler stort set kun om behovet for juridiske reformer, gennemførelse af nye love og fuldendelse af de institutioner for korruptionsbekæmpelse, som er under opbygning,” siger han:

”Det er alt sammen ting, som de ukrainske politikere rent faktisk kan gøre noget ved med det samme. Nu har de en liste over, hvad der skal til, en opskrift på at nå målet. Der er ikke mere at diskutere. Selv om der er krig, så tror jeg godt, at de kan gøre det.”

EU-Kommissionen har varslet en detaljeret vurdering af, hvilke fremskridt Ukraine har gjort i forhold til listen over betingelser, inden udgangen af 2022.

”På det tidspunkt tror jeg godt, det kan lade sig gøre at have opfyldt betingelserne for at åbne forhandlinger. Hvorfor ikke sigte efter juledag eller nytårsaften? Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være umuligt at komme i gang,” siger Andrii Borovyk.

Forrige artikel Quiz: Gæt, hvem der har bejlet til Inger Støjberg fra den borgerlige lejr Quiz: Gæt, hvem der har bejlet til Inger Støjberg fra den borgerlige lejr Næste artikel Klimarådet tænder advarselslampe: ”Betydelig udfordring” at nå klimamålet i 2025 Klimarådet tænder advarselslampe: ”Betydelig udfordring” at nå klimamålet i 2025