Alternativet præsenterer finanslovsforslag: Milliarder til energiforskning

FORSLAG: Danmark skal være et mere grønt og lige samfund, lyder det i Alternativets nye finanslovsudspil. Partiet vil blandt andet bruge seks milliarder på energiforskning og indføre afgifter på aktiehandel. 

Alternativet vil fjerne afgiten på elbiler, bruge seks milliarder kroner på energiforskning og indføre mimimumsbemanding i daginstitutionerne.

Til gengæld skal der sættes afgifter på alt fra oksekød til handel med aktier, tobak og elektronik og hvidevarer.  

Sådan lyder nogle af punkterne i det ”fuldt finansierede” finanslovsforslag, som partiet præsenterer fredag. 

I alt omfordeler partiet 150 milliarder kroner fordelt på 79 konkrete forslag i udspillet 'En fremtid i balance'.

Udspillet følger partiets første finanslovsforslag fra 2016.

Nyt i forhold til dengang er blandt andet et ønske om en større investering på 10,6 milliarder kroner på børneområdet, et bandeudspil og et hjemløseudspil. 

Vurderer egen politik
Også nyt er det, at partiets finansordfører Josephine Fock har lavet en såkaldt konsekvensvurdering af tiltagene i finanslovsforslaget.

Og hendes dom er klar:

”Det flytter Danmark i en mere grøn og mere lige retning,” siger hun. 

Vurderingen har hun lavet ud fra partiets tre bundlinjer – den grønne, den økonomiske og den sociale – og 18 konkrete indikatorer. Og ifølge hende viser gennemgangen markante fremskridt på alle 18 fokuspunkter.

Josephine Fock mener, at det giver fin mening at vurdere sin egen politik:

”Det synes jeg bestemt, at det gør. Men vi vil også rigtig gerne blive gået efter i sømmene. Det er derfor, vi har lagt den åbent frem,” siger hun.

Alternativet har tidligere bedt regeringen lave en lignende vurdering af finanslovsudspillet for 2018. Det har regeringen indtil videre afvist.  

Lader råderummet stå
I finanslovsforslaget har Alternativet valgt at se helt bort fra det økonomiske råderum på 32 milliarder frem mod 2025. Det skyldes, at råderummet ifølge Josephine Fock er usikkert:

”Det er ikke beregningerne, der er noget galt med. Det er den måde, vi som politikkere og regeringen bruger de økonomisk modeller. De bliver betragtet som evigtgyldige sandheder, og det er jo ikke sådan økonomerne selv ser på dem,” siger hun. 

Regeringen finansierer dele af sit finanslovsudspil for 2018 med råderummet. Men det skal være muligt at lave en finanslov uden, mener Josephine Fock:

”Det er en fiktiv beregning af, hvor mange penge man har stående på en konto ude i fremtiden. Vi vil gerne vise, at man kan lave en finanslov, uden at man bruger at det såkaldte råderum.”

Forrige artikel EU til Danmark: I kan godt inddrive studiegæld EU til Danmark: I kan godt inddrive studiegæld Næste artikel Mercado lander satspulje efter svære forhandlinger Mercado lander satspulje efter svære forhandlinger