Den Grønne Ungdomsbevægelse: Hvis Lynetteholm er et kinderæg, er det råddent under skallen

Lynetteholm er et symptom på alt det en grøn og retfærdig fremtid ikke skal være. Fossil infrastruktur, boligspekulation og tilsidesættelse af borgernes interesser, skriver Den Grønne Ungdomsbevægelse og kræver et fuldt stop for projektet.

Af Troels Mau Thomsen og Andreas Stokkendal
medlemmer af Den Grønne Ungdomsbevægelse

Da Lars Løkke og Frank Jensen tilbage i 2018 præsenterede projektet Lynetteholm, blev det gjort med en kinderæg-metafor.

Projektet var nemlig en tre-i-én løsning. Argumenterne er, at Lynetteholm både kystsikrer, skaber flere billige boliger og aflaster Københavns jorddepoter.

I Den Grønne Ungdomsbevægelse mener vi, at dette kinderæg i så fald er råddent indeni.

Lynetteholm er et symptom for den politiske tænkning, der har bragt os tæt på klimakollaps. Og det er ret nemt at forklare hvorfor.

Lynetteholm i sig selv kystsikrer ikke København. Det kan gøres hurtigere og meget billigere. Derfor stillede Radikale også for nyligt et forslag om at etablere en stormflodsport i havnens nordlige ende, som skal opføres uafhængigt af Lynetteholm. Initiativet går dermed godt overens med Københavns Kommunes stormflodsplan fra 2017.

Også oceanograf Morten Holtegaard, der har været indkaldt som ekspert i Transportministeriet for at belyse projektets miljøkonsekvenser, har anbefalet dette i offentligheden. Vi har brug for kloge og gennemtænkte løsninger på klimakrisens udfordringer – ikke Dubai-øer.

Lynetteholmen står først til at være færdig om tidligst 50 år. Derfor afhjælper projektet ikke den akutte boligmangel i København. Derudover går boligmanglen aktuelt på billige, almene boliger, som de fleste kan betale.

Der er ikke brug for jorddepoter
Andelen af almene boliger på Lynetteholmen er sat til 25 procent, hvilket tidligere overborgmester Lars Weiss (S) selv har udtalt, ikke vil afhjælpe de stigende boligpriser – om 50 år vel at mærke. Statsgaranterede profitter for kapitalfondenes boligspekulation burde ikke være det økonomiske fundament for et af Danmarkshistoriens største anlægsprojekter.

Derudover er det en myte, at Københavns Kommune har brug for nye jorddepoter. I den kommende tid bliver der knaphed på ressourcer til kystsikring, og der kommer derfor til at være rift om ”overskudsjord” fra eksempelvis byggeri. Der er endda sået tvivl, om der vil være tilstrækkeligt jord til anlæggelsen af Lynetteholmen.

{{toplink}}

Dette kompliceres yderligere af regeringens egen affaldsaftale, som kan betyde, at man som depotejer skal betale for jord, og ikke som nu kan indkassere penge for at modtage det. Ressourceknaphed er desværre en realitet, og derfor skal vi disponere klogt over det, vi har. At ødsle 80 millioner kvadratmeter jord væk på Lynetteholm, mener vi, er en dårlig disponering.

Det kræver kun et flertal på Christiansborg eller Københavns Rådhus at stoppe Lynetteholm. Desværre ser det ikke ud til, at vi får mere end en pause af dumpningen af slam. Vi tør godt forudsige, at problemerne med Lynetteholm vil fortsætte med at hobe sig op. Også selvom Københavns overborgmester Sophie Hæstorp (S) i sidste uge manede til besindighed.

For Lynetteholm er et symptom på alt det en grøn og retfærdig fremtid ikke skal være. Fossil infrastruktur, boligspekulation og tilsidesættelse af borgernes interesser. Derfor kræver vi i Den Grønne Ungdomsbevægelse et fuldt stop for projektet. Det er først for sent, når der står en ø i Kongedybet.

Forrige artikel Sundhedsaktører: Psykiatrien kræver lige så mange dødsofre som corona. Hvorfor handler vi anderledes? Sundhedsaktører: Psykiatrien kræver lige så mange dødsofre som corona. Hvorfor handler vi anderledes? Næste artikel European Energy: Nye afgifter er en massiv stopklods for regeringens egne energiambitioner European Energy: Nye afgifter er en massiv stopklods for regeringens egne energiambitioner