KL og tænketank kritiserer regeringens plan om at lukke forbrændingsanlæg

KRITIK: Det bliver både dyrt og potentielt også klimaskadeligt at gennemføre regeringens ønske om at lukke affaldsforbrændingsanlæg rundt i landet, advarer KL og grøn tænketank. 

Regeringen er på afveje, når den vil lukke ti lokale forbrændingsanlæg.

En hurtig neddrosling af kapaciteten i affaldsforbrænding i Danmark er nemlig både en dyr og ineffektiv måde at skrue ned for CO2-udledningen.

Sådan lyder det fra både den grønne tænketank Concito og Kommunernes Landsforening, KL.

Derfor bør regeringen og partierne bag sommerens aftale om at gøre affaldssektoren mere grøn og klimavenlig sadle om.

”Der er en risiko for, at aftalen - i stedet for at sikre en klimagevinst - gør mere skade end gavn,” siger klimaanalytiker i Concito, Tobias Johan Sørensen

Advarslerne kommer efter KL selv har påtaget sig det beskidte arbejde med at lave listen over anlæg - i folkemunde kaldt 'dødslisten' - der skal lukkes, for at leve op til aftalen.

”Når man vil gå så hurtigt ned i kapacitet, som forligspartierne lægger op til, så får det også konsekvenser for nogle ret nye anlæg, som er både energi- og miljørigtige nok,” siger KL’s næstformand, Martin Damm (V), der også er borgmester i Kalundborg Kommune.

Frygter aftale er pyntegrøn
Concito mener ikke, at der tages højde for ny klimateknologi som CO2-fangst på forbrændingsanlæggene, eller at mindre affald blot vil blive erstattet af mere afbrænding af biomasse. 

Tænketanken frygter aftalen samlet kun vil pynte i et dansk klimaregnskab, men ikke reelt gøre noget godt for klimaet.

Krikken bakkes op at KL, der samtidig advarer om, at regeringen og partierne i Folketinget slet ikke har sat penge nok af til at dække de reelle omkostninger ved at lukke affaldsanlægene.

På KL’s liste over anlæg, det er nødvendigt at lukke for at leve op til målene i den politiske aftale, finder man blandt andet Argo i Roskilde, som blev taget i brug så sent som i 2014.

Dyr affære
I alt skal 10 ud af landets 23 anlæg ifølge KL’s opgørelse lukkes, hvor af de tre ikke ejes af kommuner, men af forbrugerne selv.

Det vil samlet set betyde, at investeringer i forbrændingsanlæg for mellem 1 og 1,5 milliarder kroner vil gå tabt, vurderer KL. Partierne har sat 200 millioner kroner af til øvelsen.

Både Concito og KL opfordrer regeringen og partierne bag klimaaftalen om affald til at genåbne aftalen.

Altinget har i sidste uge først forsøgt at få en kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen (S), men han har henvist til klimaordfører Anne Paulin (S) på grund af travlhed. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra ordføreren. 

 


Læs hele historien på Altinget Forsyning eller Altinget Kommunal.

,

Forrige artikel Stephanie Lose er officelt Venstres nye næstformand Stephanie Lose er officelt Venstres nye næstformand Næste artikel Fortsat usikkert om ny partiformand også skal være Grønlands førstemand Fortsat usikkert om ny partiformand også skal være Grønlands førstemand