Radikale står til en fordobling ved parlamentsvalget

MÅLING: Radikale står til at buldre frem ved valget til Europa-Parlamentet, viser ny Norstat-måling. De har en unik position i europapolitikken, lyder det fra valgforsker. DF bløder vælgere efter Messerschmidt-exit.

Med under to måneder til europaparlamentsvalget står Radikale til at få 11,9 procent af stemmerne. Det er tæt på en fordobling i forhold til valget i 2014.

Det viser Norstats nye måling foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Hvis tallene holder stik, står Radikale til at nappe to af Danmarks 14 pladser i Europa-Parlamentet. Det har de også i dag, men det skyldes, at Jens Rohde hoppede fra Venstre til Radikale i 2015.

Den radikale fremgang skyldes, at partiet tiltrækker både røde og blå vælgere, der går ind for et stærkt EU. Det siger Rune Stubager, professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

”Radikale er de mest rendyrkede tilhængere af EU i dansk politik. De appellerer både til de borgerlige og venstreorienterede vælgere, der er EU-begejstrede.”

(Artiklen fortsætter efter grafen) 

S har ikke fat i basen
Socialdemokratiet står til 23,4 procent af stemmerne og dermed også til at beholde deres tre nuværende mandater i Parlamentet. Det er dog cirka fem procentpoint dårligere end i målinger til folketingsvalget.

”Socialdemokratiet har dårligere fat i deres vælgerbase, når det gælder EU. De har mange vælgere, der ikke er så begejstrede for projektet,” siger han.

SF står til at beholde deres ene mandat ligesom Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU.  

DF's nød, Venstres brød 
DF står med 15,3 procent til en markant tilbagegang i forhold til rekordvalget i 2014, hvor partiet fik 26,6 procent af stemmerne.

Det skyldes tabet af stemmeslugeren Morten Messerschmidt samt Meld- og Feld-sagerne, vurderer Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab på Københavns Universitet.  

Især Venstre, der står til fremgang i forhold til valget i 2014, har nydt godt af Dansk Folkepartis nedtur, siger han.

Men det kan ændre sig, hvis Lars Løkke Rasmussen vælger at afholde folketingsvalg samtidig med europaparlamentsvalget 26. maj.

”Med et dobbeltvalg vil man mobilisere en vælgergruppe, der normalt ikke stemmer til europaparlamentsvalget. Den gruppe er mere EU-skeptisk, og det vil komme DF til gode,” siger Kasper Møller Hansen.

Altinget: eu kan du læse den fulde version af artiklen. Her kommer Kasper Møller Hansen og Rune Stubager med deres bud på, hvordan den borgerlige tvekamp mellem Pernille Weiss (K) og Mette Bock (LA) kommer til at udarte sig.

Forrige artikel Socialstyrelsen henter ny vicedirektør i KL Socialstyrelsen henter ny vicedirektør i KL Næste artikel Dagens overblik: Radikale kræver ny integrationspolitik, ellers vil partiet aktivt bekæmpe Mette Frederiksen Dagens overblik: Radikale kræver ny integrationspolitik, ellers vil partiet aktivt bekæmpe Mette Frederiksen