Snit af målinger: Blå blok indhenter rødt forspring

RISBJERGSNITTET: Der er praktisk talt dødt løb i dansk politik, efter blå blok kun er gået frem siden regeringsudvidelsen i november, viser gennemsnittet af meningsmålinger.

Regeringen kan oven på en ellers kølig sommer varme sig i fornyet tro på, at blå blok igen kan vinde det næste folketingsvalg.

Siden regeringsudvidelsen i slutningen af november sidste år har de borgerlige partier nemlig stille og roligt halet ind på oppositionens forspring i meningsmålingerne.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af augusts meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget.

”Når vi står midt i debatten om finanslov, ser alt selvfølgelig lidt dramatisk ud, men overordnet er der kommet ro på kaosset i blå blok,” siger Kasper Møller Hansen.

Kun gået frem siden november
Efteråret sidste år var fyldt med dramatik i blå blok om topskattestrid og beskyldninger mod Dansk Folkeparti for fusk med EU-midler. Det fik vælgerne til at sive væk, så kun 46,9 procent ville stemme på et borgerligt parti i novembers snit af meningsmålinger.

Siden er mange vendt retur: Nu er godt 49 procent klar til at sætte kryds ved et parti i blå blok. I mandater svarer det nu til 88 til partierne i rød blok og 87 til de blå. Tilbage i november hed det 94 og 81.

(Artikel fortsætter under graf)

Ifølge Kasper Møller Hansen er der ikke kun en forklaring på, at vælgerne er gået mod højre. Han peger på, at regeringsudvidelsen har givet mere ro internt i blå blok, og samtidig er Meld- og Feld-sagen kommet på afstand. Det har givet fremgang til Dansk Folkeparti.

”Konservative ligner også at trives som regeringsparti og har rejst sig stille og roligt efter at være gået i regering. Deres ministre, med justitsminister Søren Pape Poulsen i spidsen, har en god platform til at tale om kriminalitet, erhverv og familier, der alt sammen ligger godt til de konservative. Og så betyder det afgjort noget, at Nye Borgerlige nu er over spærregrænsen,” siger Kasper Møller Hansen.

Se hele analysen af snit af meningsmålingerne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Deja-vu? Socialt frikort kan kortslutte satspuljeforhandlinger Deja-vu? Socialt frikort kan kortslutte satspuljeforhandlinger Næste artikel Fire ting vi lærte af andet afsnit af Statsministrene Fire ting vi lærte af andet afsnit af Statsministrene