Haarder uenig i EU-krav om mere europæisk indhold på Netflix

KULTURKAMP: EU-Kommissionen kræver mindst 20 procent europæisk indhold på streamingtjenester som Netflix. Vigtigt værn mod amerikanisering, mener S. Kulturministeren vil hellere satse på kvalitet frem for rigide kvoter.

Amerikanske hit-serier som Breaking Bad, Game of Thrones og House of Cards stjæler opmærksomheden fra Barnaby, Wallander og Broen i takt med, at flere tv-seere slukker for det gammeldags flow-tv og zapper over på Netflix og HBO.

Men nu vil EU-Kommissionen tvinge streamingtjenester til at tilbyde mere europæisk indhold. Nærmere bestemt mindst 20 procent.

Det fremgår af forslaget til revision af det såkaldte medietjenestedirektiv, som Kommissionen onsdag præsenterede i forbindelse med sin nye strategi for det digitale marked.

Ifølge Kommissionen investerer europæiske tv-stationer cirka 20 procent af deres omsætning i at producere originalt indhold, mens de såkaldte on-demand-tjenester kun bruger én procent. Med minimums-kvoten for europæisk indhold vil Kommissionen sikre, at de nye digitale spillere i langt højere grad bidrager til at understøtte europæisk film- og tv-produktion.

Kulturminister Bertel Haarder (V) mener ikke, at rigide kvoter er vejen frem - og vil hellere satse på at gøre dansk og europæisk indhold endnu mere attraktivt.

"Jeg går ind for en mere positivt orienteret løsning, som kan fremme den europæiske film- og tv-produktion fremfor at gå kvotevejen. Det kan man gøre på flere måder blandt andet med samarbejde og co-produktioner på tværs af de europæiske grænser og med hjælp fra moderne sprogteknik, som kan sikre, at værker på forskellige sprog kan nå ud i hele Europa," skriver han i et mailsvar til Altinget.

Regeringen har taget Kommissionens forslag til efterretning og vil nu sende det ud i bred høring, slutter kulturministeren.

DF: Ingen skal tvinges til rumænsk doku-drama
Blandt Folketingets øvrige partier er der blandede holdninger til forslaget.

Alternativets EU- og kulturordfører Rasmus Nordqvist er i øjeblikket vildt opslugt af 'Marseille', hvor den franske nationalskat Gérard Depardieu spiller borgmester i den sydfranske havneby - og hilser tvungne kvoter velkommen.

Mindre begejstret er Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth, som selv indtager det meste underholdning på gammeldags DVD-skiver og hverken føler trang til at blive belemret med rumænsk doku-drama - eller at tvinge andre EU-borgere til at se '1864'.

Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen er dog oprigtigt bekymret for, at de dominerende streaming-tjenester udsulter dansk tv- og filmproduktion.

"Dansk og europæisk indhold er under pres fra amerikanske mediegiganter. Så jeg mener, at vi er nødt til at afsøge alle redskaber, som kan sikre fortsat produktion og distribution af vores eget kulturindhold," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Dong klar til børsen: Værdisættes til over 100 mia. kroner Dong klar til børsen: Værdisættes til over 100 mia. kroner Næste artikel Ny måling: Vælgerne vil have karakterkrav Ny måling: Vælgerne vil have karakterkrav