5.000 skoleelever skal have turbo-undervisning

PARAT: Alt for mange folkeskoleelever har ikke de nødvendige forudsætninger for at starte på en ungdomsuddannelse. Det skal der nu tages hånd om ved at sende 5.000 elever på turboforløb.

Få ugers intensiv turbo-undervisning væk fra de sædvanlige klassekammerater skal i de kommende år gøre tusinder af folkeskoleelever dygtigere, så de har en reel chance for at gå i gang med en ungdomsuddannelse.

Sådan lyder reaktionen fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i kølvandet på nye tal, der viser, at hele 27 procent af folkeskolens 8. klasse-elever ikke har de faglige, personlige og sociale forudsætninger for at starte på en ungdomsuddannelse. Samtidig har hver femte elev stadig ikke en ungdomsuddannelse syv år efter, at de er blevet færdige med grundskolen.

”Lige nu svigter vi en betydelige del af vores unge i grundskolen. Det bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved,” lyder det fra undervisningsministeren.

Turbo med effekt
Derfor har hun sammen med de øvrige satspulje-partier afsat 20,8 millioner kroner til at understøtte skolernes arbejde med intensive læringsforløb for de elever, der halter bagefter. Det giver mulighed for, at omkring 5.000 folkeskoleelever får mulighed for at deltage i et såkaldt turboforløb.

I de senere år har initiativer som Lær for Livet, Drengeakademiet og Plan T sat fokus på, at elever med en skolegang præget af nederlag kan styrkes markant på blot få uger. Og nu viser en ny vidensopsamling, som Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning og Epinion har lavet, at der generelt kan dokumenteres markante faglige fremskridt ved brug af turboforløb.

Flere skoler bruger det
Vidensopsamlingen viser, at turboforløb i stigende grad er blevet en del af skolernes praksis. Halvdelen af de 52 procent af kommunerne, der har erfaringer med de intensive læringsforløb, er begyndt at bruge turboforløbene i 2015. Fire ud af ti læringsforløb varer fra én til fire uger – og flere kan dokumentere meget markante faglige fremskridt.

Læs hele artiklen på Altinget : uddannelse (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

 

Forrige artikel S udskyder pinen: DIIS-flytning stadig på vippen S udskyder pinen: DIIS-flytning stadig på vippen Næste artikel Endelig afgørelse om Femern-tunnel kommer fredag Endelig afgørelse om Femern-tunnel kommer fredag