Lilleholt om COP21: EU skal mere på banen

COP21: Ambitionsniveauet i en kommende klimaaftale bliver defineret af USA og Kina, hvis EU ikke kommer mere på banen, vurderer klimaministeren. Den humanitære organisation Care har ingen store forhåbninger til EU.

En international klimaaftale bliver for uambitiøs, hvis USA og Kina kommer til at definere den. Derfor er det afgørende, at EU kommer endnu mere på banen.

Det siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der mandag sammen med sine EU-ministerkollegaer stemplede ind til den sidste og afgørende uge af klimaforhandlingerne i Paris.

”Det er afgørende for at få en ambitiøs aftale, at EU kommer til at spille en mere central rolle og ikke overlader bolden til Kina og USA. Derfor arbejder vi fra EU på at skabe stærke alliancer med østaterne og de ambitiøse ulande,” siger Lilleholt, der selv skal mødes med ministre fra Indonesien, Etiopien og Mexico de næste dage.

Han er ”forsigtig optimist” i forhold til, at der kommer en global klimaaftale, og forsikrer, at han bliver til den bitre ende:

”Jeg tager ikke hjem, før der er en aftale. Og jeg har rigeligt med skjorter med,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Knasterne stadig på bordet
På indholdssiden er der stadig også et stykke vej, før en aftale kan lukkes. Lørdag sendte embedsmændene det 48 sider foreløbige udkast til en global klimaaftale videre til ministrene, som nu skal tage de politiske slagsmål. Det er håbet, at en endelig aftale kan være på plads på fredag – ifølge planen, for traditionen tro, går klimatopmøderne altid ”over tid”.

Alle de store ”knaster” er stadig på bordet og markeret med efterhånden berømte parenteser i udkastet til aftalen. Når der er opnået enighed fjernes parenteserne fra udkastet. Uenighederne drejer sig om klimafinansiering til de fattige lande, diskussionerne om, hvem der kan regnes som ulande, spørgsmålet om den juridiske form af aftalen og muligheden for løbende at revidere ambitionerne.

Kompromisser uden EU
Alexander Birk Petersen Ege, der er politisk koordinator i Care Danmark og følger forhandlingerne i Paris, er ikke opløftet over EU's fingeraftryk på forhandlingerne indtil nu.

”Det kan godt være, at EU på papiret er de mest ambitiøse, men ambitionerne omsættes ikke til indflydelse på den konkrete tekst,” siger Ege.

Han fortæller, at EU i NGO-miljøet opfattes som passive: måske fordi EU's position allerede har været forhandlet mellem 28 medlemslande, og derfor ikke lige kan laves om. Eller fordi EU på forhånd har spillet højt ud, og nu venter på, at andre må spille ud.

”Vi bliver fortalt, at det skyldes en taktisk begrundelse om, at EU gerne vil komme ind i de sene nattetimer og være brobyggeren, som kommer med kompromisforslaget. Vores forventning er bare, at det stik modsatte vil ske: at USA, Kina og de små østater vil forhandle en masse kompromiser på plads uden at have EU i rummet,” siger Alexander Birk Petersen Ege.

Læs hele historien på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her

,

Forrige artikel Foreninger er afhængige af penge fra fonde Foreninger er afhængige af penge fra fonde Næste artikel Danmark topper liste over klimadukse – og får løftet pegefinger Danmark topper liste over klimadukse – og får løftet pegefinger