Sareen skrotter lukkede puljer

PULJER: Socialminister Manu Sareen (R) vil have fuld gennemsigtighed i Socialministeriets fordeling af støttekroner. Han afskaffer nu de såkaldt lukkede puljer, hvor det kun er muligt for bestemte organisationer at søge.

Det skal være slut med de lukkede puljer, hvor det kun er muligt for udvalgte organisationer at søge støtte.

Sådan lyder det fra socialminister Manu Sareen, der ønsker større klarhed over fordelingen af ministeriets støttekroner til organisationer og kommuner. 

"Jeg ønsker fuld gennemsigtighed i Socialministeriets fordeling af støttekroner, og derfor afskaffer jeg nu de lukkede puljer. Alle skal have lige og fair adgang til at søge, så den nystartede ngo, der ikke nødvendigvis har en offentlig profil, også kan melde sig på banen. Åbenhed er afgørende for, at man kan have tillid til, at støtten bliver uddelt rigtigt," siger socialminister Manu Sareen i en pressemeddelelse.

I 2013 udmøntede ministeriet 77 millioner kroner til de lukkede puljer (tildelingspuljerne). Det svarer til 7 procent af ministeriets samlede tilskud.

Behov for klar opgavefordeling
Ændringerne sker på baggrund af et større analysearbejde af ministeriets forskellige puljeordninger, som Manu Sareen igangsatte i februar. 

Det er ikke kun de lukkede puljer, som nu skal ændres. I en pressemeddelelse varsler Sareen også ændringer af håndteringen af puljer, hvor satspuljeordførerne hidtil har været involveret i godkendelsen af, hvem der skal have støtte. Kammeradvokaten, som onsdag afleverede sin puljeanalyse, skriver, at dette giver ”meget alvorlige betænkeligheder”.

Socialministeren vil derfor indføre en klar opgavedeling, så det fremadrettet præciseres, at der ikke sker godkendelse hos de politiske aftaleparter ved udmøntning af tilskudsordninger, samt hvorvidt og hvordan der gennemføres høringer af de politiske aftaleparter, skriver ministeriet.

”Der skal ikke herske tvivl om, hvem der træffer beslutning om tildeling. Derfor indfører jeg nu helt klare retningslinjer for, hvornår der er tale om en administrativ beslutning i ministeriet, og hvornår vi træffer politiske beslutninger i kredsen af partier bag satspuljen,” siger socialminister Manu Sareen. 

Analysen af puljerne er i følge ministeriet færdigbehandlet i regeringen efter sommerferien, og her vil den samlede puljeanalyse blive offentliggjort. 

Forrige artikel Jobreform: Konservative kræver indrømmelser på uddannelse Jobreform: Konservative kræver indrømmelser på uddannelse Næste artikel Danskere: Helle tager EU-posten Danskere: Helle tager EU-posten