Regeringen udhuler ulandsbistanden med næsten en milliard

ULANDSBISTAND: Udgifter til asyl- og integrationsområdet i Danmark lægges i større omfang ind under udviklingsbistanden, fremgår det af regeringens finanslovudspil. Grotesk og uacceptabelt, mener Radikale.

Mens regeringen bryster sig af at ville tilføre en ekstra milliard kroner til indsatsen med at hjælpe flygtninge i nærområderne, viser det sig, at den med den anden hånd samtidig udhuler bistanden med et næsten tilsvarende beløb.

Udhulingen skyldes en ny opgørelsesmetode for, hvor meget udviklingsbistanden skal betale til asyl- og integrationsområdet i Danmark.

Det fremgår af regeringens finanslovforslag.

Havde regeringen valgt at fortsætte med samme metode som hidtil, ville regningen for asylansøgere i Danmark via ulandsbistanden have været cirka 909 millioner kroner mindre – penge, der ville kunne bruges til nødhjælp. 

Regeringens nye opgørelsesmetode vækker stor kritik hos generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl:

”Danmark udnytter de internationale regler for ulandsbistand meget fantasifuldt,” siger han og fortsætter:

”Man spiser sin egen hale, når de penge, der skulle have hjulpet i nærområder, i al for vid udstrækning bruges herhjemme.”

R: Dårlig stil
I finanslovsudspillet fremgår det, at man har fundet nye udgifter, som udviklingsbistanden skal betale for. Det drejer sig blandt andet om økonomisk støtte til flygtninge, der ønsker at rejse tilbage til deres hjemland, samt udgifterne til Flygtningenævnets sekretariat.

Radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard udhulingen af udviklingsbistanden for grotesk og uacceptabel.

”Det er dårlig stil, og det er en dårlig prioritering. Hvis man ikke hjælper i nærområderne, bliver det svært at skabe stabilitet,” siger han.


Det er Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, der udregner og bestemmer, hvor meget ulandsbistanden skal betale til asyl- og integrationsområdet i Danmark.

Men her afviser minister Inger Støjberg (V), at Danmark overtræder OECD’s regler.

”Vi holder os fuldstændig inden for de OECD-regler, der er. Og når man gør det, så har man selv politisk mulighed for at vurdere, om penge kan hentes fra udviklingsbistanden,” siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her