FAQ: Sådan har vi lavet testen om retsforbeholdet

TEST: Torsdag 3. december skal danskerne til folkeafstemning om retsforbeholdet. Altinget har lavet en test, som kan give dig en pejling af, hvor du skal sætte dit kryds. Her kan du læse mere om, hvordan  og hvorfor vi har lavet testen. 

Her kan du få svar på en række spørgsmål om Altingets test om den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet.

Hvem har lavet testen?
Testen er lavet i et samarbejde mellem Altinget og DR. Altinget er en politisk neutral netavis. Vi anbefaler hverken et ja eller et nej.

Udsagnene i testen er udvalgt på baggrund af journalistisk research. Desuden har alle Folketingets partier og Folkebevægelsen mod EU samt en forskellige eksperter været inddraget i processen.

Hvad kan testen bruges til?
Testen viser, hvilke partier du er mest og mindst enige med i otte udvalgte udsagn om retsforbeholdet. Testen siger ikke, om du skal stemme ja eller nej.

De otte udsagn er ikke vægtede, så testen gør ikke forskel på udsagn, som du finder mere eller mindre vigtige. Den vurdering er op til dig. En del af udsagnene er ret tekniske og svære at svare på. Derfor er der for hvert udsagn en uddybende tekst og en kort opsummering af argumenterne fra ja- og nej-siden.

Udsagnene er udvalgt for at belyse forskellige områder, som har relevans i forhold til det, vi stemmer om. Men testen dækker ikke alle politikområder. Vi opfordrer dig derfor til også at søge information om afstemningen andre steder.

Hvorfor er testen lavet?
Mange vælgere er i tvivl om, hvad de skal stemme ved folkeafstemningen 3. december. Med testen kan du få en pejling af, hvilket parti du er mest enig og uenig med i forhold til afstemningen. Men husk, at resultatet naturligvis kun er vejledende.

I testen kan du også læse mere om de enkelte områder, ligesom du kan læse meget mere om partiernes holdning.

Hvordan beregnes resultatet?
Når du har svaret på udsagnene i testen, beregner vi, hvor enig du er med partierne, som også har svaret på udsagnene.

Vi beregner, hvor langt dit og de enkelte partiers svar er fra hinanden på alle de udsagn, du har svaret på. Derefter summerer vi op og trækker afstanden fra 100 procents enighed. Vi benytter den såkaldte euklidske afstandsberegning (modsat taxicap).

Jeg synes ikke, testens resultat stemmer overens med mine holdninger
Testens resultat er vejledende og lavet til de vælgere, som er i tvivl. Ved du allerede, hvor du vil sætte dit kryds, kan du lade være med at tage testen.

De otte udsagn i testen er ikke vægtede. Det vil sige, at alle udsagn tæller lige meget i testen. Når du skal stemme, kan det være, at der er særlige udsagn, som har stor betydning for, hvor du sætter dit kryds. Det kan testen ikke tage højde for.

Sikkerhed
Testen kan bruges over en krypteret forbindelse på https://www.altinget.dk/kandidater/fa15

Dette er ikke standard, da hele siden ikke understøtter dette (SSL), men kan vælges, hvis man ønsker en sikker forbindelse.

God fornøjelse med testen!