Trads: Socialdemokrater overvejer øgede boligskatter

KLUMME: Det er gift i en valgkamp overhovedet at lufte muligheden for at røre ved boligskatterne. Venstre står nu på spring for at udnytte den flanke, som en række socialdemokrater har åbnet ved at afsløre, at de ikke afviser højere boligbeskatning. Det skriver David Trads i dagens klumme.

For politiske insidere er begrebet ’en Erling Oxdam’ nærmest lig med at begå ’en Jesper Olsen’ i fodbold – nemlig udtryk for en enorm og utilgivelig fejl.

Oxdam, et temmelig ukendt Venstre-folketingsmedlem, begik op til valget i 1998 den dødssynd at skabe tvivl om boligskatterne, da han under en folketingsdebat legede med tanken om at sætte huslejepriserne fri af regulering. Det var ikke Venstres politik, men tvivlen var sået, den blev udnyttet af Socialdemokratiet og var stærkt medvirkende til dets sejr.

Lige siden har partier, der gerne vil have statsminister-posten, slået ethvert tilløb til overhovedet at ændre boligbeskatningen ned. Det er, lyder vurderingen, en af de sikreste veje at tabe vælgere på. Et stort flertal af danskerne betragter simpelthen øget skat på boliger, ja, enhver usikkerhed om deres boligsituation, som dybt urimelig.

Boligskatter gift i valgkamp
Alligevel begår en flok backbenchers i den socialdemokratiske folketingsgruppe i dag præcist ’en Erling Oxdam’, idet de i Berlingske netop åbner for øget skat på boliger. På baggrund af svar, som seks folketingsmedlemmer har givet til TV 2's kandidatdatabase, er det nemlig muligt for avisen at udkomme med den for partiet så hæslige overskrift, at ’Socialdemokrater vil hæve boligskatterne.’

Ane Halsboe-Jørgensen, næstformand i folketingsgruppen, siger, at ’boligejerne med de allerdyreste huse til mere end tre-fire millioner kroner skal betale mere i skat.’ Pernille Rosenkrantz-Theil understreger, at ’boligskatten på de dyreste boliger kan godt hæves.’ Jeppe Bruus forklarer, at ’skal vi hæve skatterne på bolig, skal det være en beskatning af provenuet ved salg.’ Orla Hav, Rasmus Prehn og Rasmus Horn Langhoff udtrykker samme tanker.

Den slags udsagn er simpelthen gift i en valgkamp – og Henrik Sass Larsen, erhvervs- og vækstminister, garanterer af samme årsag, at det ikke er partiets politik:

"For nogen som helst kandidater og andre, der må være i tvivl, kan det blankt afvises, at vi hæver nogen boligskatter. Det garanterer vi, og er der nogen som helst kandidat, der skulle være i tvivl om det, så skal de bare ringe til mig, så skal jeg nok forklare dem det," siger han til Berlingske.

Det sidste udsagn kan i socialdemokratisk jargon oversættes til, at Sass er parat til at slå de genstridige partifæller ’over anklerne med stokkeslag,’ så de kan lære det!

Kandidat har dummet sig
Særligt en politiker, Jeppe Bruus, som sidder på et yderligt mandat, ligner en, der har dummet sig – for over for Berlingske lyder han, som om årsagen til, at partiet holder igen med konkrete forslag om boligskat, er taktiske. Slemt bliver pludseligt værre:

”I en valgkamp synes jeg ikke, at det er klogt, at vi gør boligskatterne til et omdrejningspunkt, fordi det betyder noget for alles husholdning. Det ville øge usikkerheden, hvis det blev bragt ind i valgkampen,” lyder det fra Bruus.

Den betragtning har han i den grad ret i – og for oppositionen er dagens artikel i almindelighed og Bruus-citatet i særdeleshed en gave, man næsten ikke tør tro på. Inger Støjberg, Venstres politiske ordfører, slikker sig om munden som en kat foran en skål fløde:

”Vi har nu en situation, hvor Det Radikale Venstre ønsker højere boligskatter, Socialistisk Folkeparti ønsker højere boligskatter, Enhedslisten ønsker højere boligskatter, Alternativet ønsker højere boligskatter og en del af den socialdemokratiske ledelse ønsker højere boligskatter. Helle Thorning er fuldstændig omringet af personer, som ønsker højere boligskatter. Så jeg er meget sikker på, at vi får højere boligskatter med en rød regering,” siger hun.

S har åbnet flanke
Støjberg tager med al sandsynlighed fejl i sin vurdering. Der er ingen – absolut ingen – tegn i sol og måne på, at Socialdemokratiet i nogen nær fremtid agter at øge boligskatter. Ikke i denne valgperiode, ikke i den næste, og, ifølge partiledelsen, i hvert fald ikke før 2030!

Men de seks socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der nu har afsløret, at de er åbne over for øget boligbeskatning, har i den grad åbnet en flanke – og den har Venstre og Støjberg naturligvis grebet.

Til sidst en forudsigelse:

Navnene Halsboe-Jørgensen, Rosenkranz-Theil, Hav, Prehn, Langhoff og Bruus er nu rykket endnu længere ned af en mulig kommende ministerliste.

---

David Trads skriver hver dag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Kun Løkke kan ændre valgets gang Cordua: Kun Løkke kan ændre valgets gang Næste artikel Trads: Min top 10 over stærke kvinder i politik Trads: Min top 10 over stærke kvinder i politik