Udviklingen af forureningspolitikken er gået i stå

Vi er desværre langt fra at have en miljøpolitik, der for alvor tager favntag med forureningen. Forureningspolitikken præges stadig alt for meget af fortynding, samt af en opfattelse af grænseværdier som endelige mål, skriver Steen Gade.

Sejler den mere "gammeldags" miljøpolitik bare videre i sin egen gamle sø?

Meget tyder på det. Det er som om vi ikke rigtig kan rumme, at den grønne omstilling handler om langt mere end klima. Til nød, at det også handler om biodiversitet, men meget sjældent, at det også handler om luft, vand, jord og kemi. Vi har altså et kæmpe efterslæb, der så at sige "spærrer for udsigten" til reel omstilling.

Mange blev nok - ligesom mig - lidt underligt til mode, da nedslagtningen af alle mink førte til, at Danmark kunne leve op til de grænseværdier for reduktion at ammoniakindholdet i luften, som vi for længe siden havde forpligtet os til i EU-samarbejdet. Men altså ikke leveret, fordi der i årevis var alt for stille i den offentlige debat om den grundlæggende ubalance, som ammoniaktrykket giver på natur og mennesker. Ligesom vi næsten heller ingen fokus har på, at grænseværdier som sådan kun er et skridt på vejen. 

Login