Steen Gade: Fisk kan ikke tale

KLUMME: Vi skal bruge Rav-Aages kamp mod Cheminovas forurening til at sætte dagsordenen for beslutninger om oprydning af de store jordforureninger og udsivning af kemikalier til overfladevandet, der skal tages i løbet af de kommende år, skriver Steen Gade.

”Fisk kan ikke tale, så jeg har gjort mig til talsmand for både fisk og fugle.”

Sådan sammenfattede Rav-Aage ofte sin livslange kamp mod Cheminovas forurening. Han advarede som den første – og alt, alt, alt for længe som den eneste – mod det, der blev Danmarks største miljøforurening og miljøskandale. En sag, der begynder allerede før krigen i Gladsaxe, og som stadig ikke er færdig. Høfde 42 med giftdepotet stikker stadig mere og mere ud i havet, og på selve fabriksgrunden har vi nok heller ikke set alt. 

Hele forløbet og Rav Aages historie er netop udkommet som bog på forlaget Rebild: ”Fisk kan ikke tale – en fiskers kamp mod Cheminovas forurening”. Det er en dramatisk historie om store økonomiske interesser, myndighedssvigt, om sammenspisthed og lysten til at lukke øjnene, når arbejdspladser er i spil. Men også om grønne ildsjæle, vedholdenhed, og at det kan nytte at holde fast. Og så om at sund fornuft og tro på, hvad du ser og lugter, er afgørende i et samspil med eksperter, der tør sige fra.

Login