Se genopretnings-kanonen for forsvundne søer

KANON: Altinget kan her bringe forslaget til Danmarks første natur-genopretnings-kanon. Se her, hvilke ti udtørrede søer skal vækkes til live. Anslået pris: to Skjern Å-projekter.

Lad os kigge fremad og skaffe mere natur i stedet for at falde i svime over de små stumper natur, der er tilbage.

Det er logikken bag, at den skarpe naturdebattør og forfatter Kjeld Hansen har lavet et modsvar til den naturkanon, som miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har sat i gang på naturkanonen.dk.

Modsvaret er en genopretningskanon for de ti største danske søer og indæmmmede vådområder, der ligger spredt rundt i Danmark. Søer og vådområder, som ikke findes i dag, fordi de blev tørret ud for at skaffe mere landbrugsjord i 18- og 19-hundredtallet.

"En genopretningskanon er langt mere fremadrettet i arbejdet med at sikre mere natur. Søerne vil gavne de lokale områder økonomisk i form af øget turisme og højere boligpriser. Samtidig vil en genetablering også mindske CO2-udslippet og sikre de lokale områder mod voldsomme regnskyl," siger Kjeld Hansen.

Over 7000 ha sø kan/bør genskabes
Han har via sine bøger om emnet beskæftiget sig indgående med historien bag alle større sø-inddæmninger i Danmark.

De ti ikke-eksisterende søer dækker omkring 7.596 hektar, der i dag primært er landbrugsjord. Og dermed vil landbruget kunne skære ned på CO2-udslippet, samtidig med at lokalområderne får en ekstra naturattraktion, påpeger Kjeld Hansen.

"Især tidligere søbund og vådområder udskiller de store mængder CO2, når de dyrkes, på grund af det organiske materiale i jorden. Samtidig udskilles der ekstra drivhusgasser, når landmændene gøder planterne med kunstgødning," siger Kjeld Hansen. Han peger på, at genskabte søer kan lokke nye beboere til udkantskommuner, fordi mange gerne vil bo i nærheden af vand og natur, hvilket andre genopretningsprojekter har vist.

Pris: et års landdistriktsmidler 
En række søer er i de senete år blevet genoprettet. Og ifølge Kjeld Hansen svinger prisen for genopretning af sø meget. Men gennemsnitligt ligger prisen på en genoprettet sø på cirka 100.000 pr. hektar, er hans vurdering efter at have set opgørelser over de seneste års genopretningsprojekter.

Hvis det holder, så vil prisen for det, som Kjeld Hansen betegner som 10 CO2-besparende naturperler, være 760 millioner. Til sammenligning kostede genopretningen af Skjern Å omkring 290 millioner.

"Jeg har naturligvis respekt for beløbets størrelse. Men Danmark hjemtager jo bare næste år hele 760 millioner fra EU's landdistriktsmidler. Så hvis regeringen virkeligt ville prioritere området, så er det jo muligt," siger Kjeld Hansen.

Hvis politikerne bider på ideen, er han klar med flere søer eller andre typer natur, som kunne kanoniseres.

Login