Indsatsen mod pesticidforureninger skal tredobles

I hovedstadsområdet er flere drikkevandsboringer i fare for at lukke, og der er konstateret pesticider i cirka halvdelen af boringerne på landsplan. Antallet af forureninger stiger, og det kalder på en ekstra indsats og penge på finansloven, skriver Heino Knudsen.

I Dragør Kommune er den lokale indvinding af grundvand så presset af forureninger, at HOFOR overvejer at nedlægge to lokale vandværker. Årsagen er et særligt fund af stoffet DMS, der stammer fra pesticider, som tidligere er blevet brugt til at bekæmpe svamp i frugt- og bæravl samt til maling og træbeskyttelse.

I Frederikssund, Gentofte og Gladsaxe har man været nødsaget til at tage drikkevandsboringer ud af drift, fordi man har fundet et for højt niveau af pesticider. Det oplyser Novafos, det andet store forsyningsselskab i hovedstadsområdet, hvor drikkevandet nu er historisk truet.

Eksemplerne er skræmmende beviser på, at vi ikke længere kan tage det rene danske grundvand og drikkevand for givet. Nye ukendte forureninger dukker hele tiden op, og vi får hele tiden mere viden om stofferne.

Login