Olie-lækage lukker højspændingskabel til Tyskland

KORT NYT: Et kraftigt kabel mellem Danmark og Tyskland skal repareres, fordi en kabelmuffe lækker olie syd for Gedser.

En revne på under et par centimeter i en kabelmuffe på bunden af Østersøen betyder, at Kontek-kablet, der kan overføre 513 MW mellem Danmark og Tyskland, må afbrydes i tre uger, mens det bliver repareret. Det skriver Ingeniøren.

Revnen er årsag til et mindre olieudslip. Kablet lækker mellem 10 og 20 liter olie i døgnet, men dykkere har fået anbragt en slags stålpyramide over kabelmuffen for at opsamle olien.

Stålpyramiden måler to gange seks meter, og på den er anbragt en studs, som gør det muligt for dykkerne at tappe olien af med jævne mellemrum og føre den op til overfladen, så det ikke forurener Østersøen.

Lækagen er sket på den 150 kilometer lange Kontek-forbindelse, der strækker sig fra Bjæverskov midt på Sjælland til Bentwisch tæt ved Rostock.

Olieudslippet finder sted tre kilometer syd for Gedser på otte meter vand.

Det undersøiske kabel består af kabelstykker på 1000 meter, som er samlet med kabelmuffer.

Kablets kobberledninger er omgivet af en isolering bestående af papir vædet med olie, som holdes under et tryk på mellem 1 og 6 bar. Isoleringen og trykket sikrer et minimalt tab.

Det ser på nuværende tidspunkt ikke ud til, at lækagen vil få økonomiske konsekvenser for danske forbrugere.

"Hvis der ikke sker andre ting, så vil kabelbruddet ikke hæve prisen på strøm i Danmark. Men det er svært at spå om," siger Lene Sonne, marketingsdirektør i Energinet.dk til Ingeniøren.

Login