Ministerens nøl vækker harme

NYHED: Dagbladet Politikens sammentælling af miljøminister Troels Lund Poulsens forsinkede svar har vakt harme blandt Folketingets partier.

Dagbladet Politiken kunne søndag i en sammentælling afsløre, at miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har svaret for sent på næsten 40 pct. af alle spørgsmål fra Folketingets Miljøudvalg.

DF: En løftet pegefinger 
Dansk Folkeparti forlanger nu, at miljøministeren får ryddet op inden sommerferien:

"Det er stærkt kritisabelt. Ministrene har i forvejen fire uger til at besvare spørgsmålene, og det er i mine øjne ganske lang tid.

Så det her går simpelthen ikke - nu får han frem til sommerferien til at rette op, og jeg forventer, at Troels Lund vil betragte det her som en løftet pegefinger," siger miljøordfører Jørn Dohrmann til Politiken.

Sammenkædning med "kogebog" 
S, SF og EL mener, at forsinkelserne er endnu et udtryk for, at ministeren går mere op i spin end miljøpolitik.

De kæder sagen sammen med den såkaldte "kogebog" - det interne notat fra miljøministerens hånd, hvori Troels Lund Poulsen har instrueret sine embedsfolk om, at en dårlig sag helst skal præsenteres sammen med to gode.

"Hvis han hver gang skal vente på to gode sager, før han kan svare, så er det klart, at der er forsinkelser," bemærker Enhedslistens Per Clausen sarkastisk.

Benny Engelbrecht (S) finder de forsinkede svar direkte "uacceptable": "Det ødelægger jo vores mulighed for at arbejde. Vi har ikke ministerens embedsmandsværk, og derfor er vi afhængige af de svar, vi skal have fra ham."

SF's miljøordfører Ida Auken mener, at ministeren må træde i karakter i stedet for blot at sende aben videre til embedsmændene:  

"Der er noget, der tyder på, at ministeren hellere vil politisere svarene end at overholde fristerne, og derfor synes jeg egentlig, han skal overveje den måde, han er minister på, i stedet for bare at sende det videre til embedsmændene," siger Ida Auken.

Thor P.: Ministrene må lære at slå i bordet
Folketingets formand, Thor Pedersen, understreger, at svarfrister under alle omstændigheder skal overholdes:

"Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag med Miljøministeriet, men generelt vil jeg sige, at det er ministerens ansvar og pligt, at frister overholdes.

Jeg ved af egen erfaring, at man ikke kan have 20-30 tidsfrister inde i sit hoved, men så må man som minister slå i bordet og sørge for, at ministeriet fungerer," siger Thor Pedersen til Poltiken.

Han har fornylig iværksat en undersøgelse, der skal kortlægge forsinkelserne fra samtlige ministerier. Det sker, fordi reglerne for spørgsmål blev ændret sidste år. Det har blandt andet givet ministerierne længere tid til at svare - til gengæld blev det indskærpet, at fristerne skulle overholdes.

"Selvfølgelig kan spørgsmål have en sådan karakter, at det kræver mere tid. Men så må man give et midlertidigt svar i god tid, så Folketingets medlemmer kan blive orienteret om, hvad der foregår," siger Thor Pedersen til Politiken.

Opgørelsen over ministeriernes svartider ventes klar i slutningen af april.

Login