Miljøminister forbyder sprøjtemidlet bifenox

KORT NYT: Miljøminister Ida Auken sætter nu en stopper for landbrugets brug af ukrudtsmidler med aktivstoffet bifenox for at beskytte grundvandet og sikre rent drikkevand.

Miljøministerens forbud mod brug af sprøjtemidler med aktivstoffet bifenox sker efter, at Miljøstyrelsen har vurderet, at bifenox kan medføre en forurening af grundvandet.

"Drikkevandet skal være rent. I Danmark skal vi trygt kunne åbne for vandhanen og drikke vandet uden at frygte, at der er sprøjtemidler i det. Nu har vi påvist, at bifenox kan føre til, at grænseværdien for sprøjtemidler i grundvandet overskrides. Derfor fjerner jeg landbrugets mulighed for at bruge bifenox, så vi sikrer, at drikkevandet forbliver rent", siger miljøminister Ida Auken. 

Bifenox blev i 2008 godkendt til at bekæmpe ukrudt i korn, raps og frøgræs, da producentens undersøgelser af stoffet viste, at grænseværdien for pesticider i grundvandet ikke ville blive overskredet. Men Miljøstyrelsen har fået testet stoffet i varslingssystemet for pesticider i grundvandet. Bifenox er blevet testet syv forskellige gange, og i to tilfælde blev grænseværdien overskredet med nedbrydningsproduktet bifenox-syre.

Login