Bred opbakning til lov om ballastvand

LOVFORSLAG: Ny lov skal sikre, at skibe skal rense deres ballastvand, inden det udledes.

Når skibe tager ballastvand ind rundt omkring i verden for at stabilisere sig, tager de invasive og skadelige dyre- og plantearter med. Når vandet udledes, i f.eks. Danmark, skader det den økologiske balance. Det skal et lovforslag, der ratificerer en international vandballastkonvention, nu gøre op med.

Lovforslaget, som blev førstebehandlet i torsdags, forpligter miljøministeren til at fastsætte regler om kontrol og behandling af skibes ballastvand, inden det udledes. Behandlingen skal ske ved at udstyre skibene med teknologi, f.eks. filtre, ultraviolet lys eller kemiske stoffer.

Mulighed for dansk industri
V, S og SF var alle positive over for forslaget, mens DF og K bekymrede sig for den økonomiske belastning, teknologien ville have for skibsfarten. Alligevel støttede de lovforslaget, fordi vandballastkonventionen er international og alle lande, der tiltræder den, derfor vil have samme omkostninger.

Mette Gjerskov (S) mente, at netop kravet til teknologien var en stor mulighed for Danmark. Hun mente, at dansk miljøindustri skulle udvikle og eksportere teknologien til skibene, og hun efterlyste større ambition området.

Miljøminister Karen Ellemann (V) understregede, at Miljøministeriet, gennem en handlingsplan for grøn teknologi, har støttet projekter på området.

VVM-vurdering af havbrug
Udover behandling af ballastvand indeholdt lovforslaget et krav om, at havbrug, ligesom landbrug, skal have en VVM-vurdering, samt at staten skal foretage denne vurdering og ikke kommunerne.

Login