Lone Andersen: Husk de danske nationalparkers formål

KOMMENTAR: Kritikken af danske nationalparker må ikke give anledning til en ændring af lovens grundlag. Det vil være et tillidsbrud over for landmændene og skade lysten til at indgå aftaler om natur- og miljøprojekter med myndighederne, skriver Lone Andersen.

I maj i år blev den femte og foreløbigt sidste danske nationalpark indviet, nemlig Kongernes Nordsjælland. Den har været undervejs i mange år, og det har bl.a. taget tid, fordi der har været betænkeligheder ved projektet fra en del lodsejeres side.

Det er den samme betænkelighed, som vi har set i forbindelse med etableringen af de fire andre nationalparker. For som landmand må man selvfølgelig spørge sig selv, hvad det kommer til at betyde, hvis der kommer en nationalpark lige der, hvor man bor og driver sit landbrug – forhindrer det, at man også i fremtiden kan dyrke sine marker og udvikle sin husdyrproduktion?

Svaret er på papiret nej – en dansk nationalpark ændrer ikke i sig selv vilkårene for at drive og udvikle sit landbrug. Men med betegnelsen Nationalpark kommer man uvilkårligt til at tænke på store områder med vild og uberørt natur.

Login