KTC: Se på reglerne for spildevands-planlægning

KLIMATILPASNING: Det er helt galt, at udgifterne til spildevandsplanlægningen ikke kan betales over vandaflednings-afgiften, mener Kommunalteknisk Chefforening (KTC).

KTC peger på, at udgifterne til nye større kloakledninger, opsamlingsbassiner osv. betales af borgerne via vandaflednings-afgiften, men udgifterne til planlægning og administration af spildevands-indsatsen må ikke opkræves over vandaflednings-afgiften og skal derfor betales af kommunekassen. Det betyder, at den indsats bliver nedprioriteret i det økonomisk pressede kommuner, påpeger KTC's formand, Torben Nøhr.

"Det er jo et paradoks, at det i en gennemsnitskommune er nemt at skaffe de 100 millioner koner årligt til nye investeringer i kloakker, men det er næsten umuligt at skaffe den ene million om året, der skal bruges til at ansætte de to ingeniører/biologer, der skal planlægge arbejdet. Men sådan er den kommunale virkelighed," siger Torben Nøhr.

Torben Nøhr opfordrer samtidig sine kommunale kollegaer til at komme i gang med at udarbejde spildevandsplaner, så man kan undgå oversvømmede kældre og veje.
"Hidtil har vi nok troet, at klimaforandringerne var noget, vi skulle arbejde med på det lange sigt, men erfaringerne de sidste år har lært os, at det allerede er nu, der skal handles. Problemet her er dog, at der ikke er kommet en eneste krone til kommunerne fra staten til at løse opgaven. Vi havde i kommunerne forventet, at emnet havde været behandlet i kommuneaftalen mellem regeringen og KL i sommers, men det ønskede regeringen ikke. Så vi skal selv finde pengene," siger han.

Login