Kritik: Tøndermarsk-aftale er en lappeløsning

FUGLE: En ny aftale mellem Miljøministeriet og Digelauget i Tøndermarsken åbner for en tidligere vanding af marsken. De grønne organisationer er ikke tilfredse - de kræver en ny fredning.

Aftalen betyder, at grøfter og kanaler i den beskyttede del af marsken fremover vil blive fyldt med vand tidligst muligt efter 1. marts - mod i dag 25. april. Dermed kommer der mere vand i marsken, når engfuglene går i gang med ynglesæsonen.

Miljøminister Karen Ellemann (V) er glad for aftalen:
"Når vandet fremover bliver pumpet ind i marsken tidligere på foråret end før, fremstår området langt mere attraktivt for de truede engfugle. Den nye aftale med digelaget viser, at de der hidtil har påstået, at marskbønderne ikke vil lave aftaler for at forbedre vilkårene for fuglene ikke har ret," siger hun i en pressemeddelelse.

Kritik: En lappeløsning 
I de grønne organisationer er begejstringen mindre. Danmarks Naturfredningsforening klagede sidste år til EU, fordi dræningen skader fuglelivet i Tøndermarsken, der er et EU-fuglebeskyttelsesområde. Foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, ser den nye aftale som en kortsiget lappeløsning.
"Ministeren forsøger med aftalen at komme EU i forkøbet og vinde tid. Indholdet i aftalen er dog så tyndt, at det højst sandsynligt ikke ændrer på den alvorlige situation for Tøndermarskens fugle," siger hun i en pressemeddelelse.

Heller ikke i Dansk Ornitologisk Forening er man tilfreds med aftalen. Foreningens formand, Christian Hjorth, mener, at det er nødvendigt med en helt ny fredning af området.
"Tidligere indpumpning af vand i vandkanalerne er godt. Det giver bare ikke den højere vandstand, som er nødvendig for fuglene. Med en ny fredning kan vi derimod komme til at benytte vandkanalerne som et engbevandingsystem. DMU pegede på en sådan engbevanding i deres opsamlingsrapport om Tøndermarsken, som udkom i marts i år. Pumperne skal fylde vandkanalerne helt op til randen i marts måned, så vandet derfra løber ind på marskengene og danner mere sjapvand. Med den foreliggende aftale har vi kun en lappeløsning, så problemet med vand er stadig ikke løst," siger han i en pressemeddelelse.

Login