Her er kommissionens planlovsanbefalinger

DOKUMENTATION: Flere, større butikker og bedre konkurrence i detailhandlen. Sådan bliver konsekvenserne af en lempet planlov, vurderer Produktivitetskommissionen i sin slutrapport. Læs anbefalingerne her.

Mandag fremlagde Produktivitetskommissionen anført af Peter Birch Sørensen sine anbefalinger til, hvordan Danmark kan løse sine udfordringer med produktiviteten. I denne syvende og sidste rapport understreger kommissionen, at regulering og styrket produktivitetsudvikling kan ledsage hinanden, hvis reguleringen er hensigtsmæssig.

I den forbindelse kritiserer kommissionen planloven som en hæmmende produktivitetsfaktor for den danske detailbranche. I rapporten skriver kommissionen, at store butikker er mere produktive end små. Det skyldes både stordriftsfordele, mindre administration og nemmere lagerstyring.

Kommissionens vurdering er, at planloven er en barriere på tre områder: For det første hindrer loven, at den nuværende struktur i den danske detailbranche, kendetegnet ved sine mange små butikker, kan ændre sig. For det andet betyder planloven, at butikkerne ikke altid kan etablere sig der, hvor de kan skabe den største værdivækst. For det tredje peger kommissionen på, at hindringen af nyt detailbyggeri afskærmer de eksisterende butikker fra konkurrence.     

Altinget.dk bringer nedenfor de kommissionsforslag i slutrapporten, der har med planloven at gøre.

Login