Klimaminister: Danmark skal søge kompromiser

NYHED: Danmark skal råbe mindre op i klimadebatten frem imod værtsskabet i 2009.

Danmark skal skrue ned for offensiven i den internationale klimadebat. 

Det fortalte klimaminister Connie Hedegaard på et pressemøde mandag, hvor hun redegjorde for hovedlinjerne i hendes arbejde frem mod 2009.

I første omgang drejer det sig om FNs næste klimakonference på Bali til december.

Her skal vandene gydes for at internationale forhandlinger, der kan lede frem mod en efterfølger til Kyoto, når Danmark skal være vært for klimakonferencen i 2009.

Værtskabet betyder, at linjen i dansk klimapolitik på den internationale scene vil blive mindre rabiat end tidligere:

"Vi skal selvfølgelig stadig presse frem med vores danske ønsker, men det er også temmelig centralt, at være dem der søger brede aftaler og er kompromissøgende. Vi har en anden rolle som værtsland i 2009, i forhold til at prøve og favne og forene synspunkter, og ikke kun punke", sagde Connie Hedegaard.

Forhandlingerne på Bali
Det essentielle udgangspunkt for Bali-topmødet er, at få forhandlinger i gang med USA, Kina og Indien, som i dag ikke er underlagt nogen reduktionsforpligtelser. Overfor dette står udfordringen, om hvordan ulandene også kan tage del i CO2 reduktionen:

"En af de største udfordringer bliver at etablere en sammenhæng mellem de to forskellige spor. De skal blandes i et spor før man overhovedet kan få en aftale. Også er det en hovedprioritet at få USA til at indgå aktivt", sagde klimaministeren.

For ilandenes vedkomne handler det om at indgå forpligtelser efter 2012, men også om at vurdere hvordan Kyoto protokollens ser ud i dag. Herunder spørgsmålet omkring hvad der skal ske med luftfart og skibsfart.

For ulandene handler det i om klimatilpasning, overførsel af teknologi til ulandene, samt hvordan det skal finansieres. Mellem 2008 og 2012 vil der være 325 mio. euro i kyotoprotokollens tilpasningsfond, men det er endnu uklart hvordan den skal administreres.

Login