I årevis har forskere understreget behov for mere græsning

Forskning gennem de seneste 20 år taler sit tydelige sprog. Vi skal have flere store dyr og mere græsning i dansk natur og både i skov og lysåben natur, skriver Rune Engelbreth Larsen.

Der er hundredtusindvis af rådyr og titusinder af krondyr i Danmark, og de har en afgørende funktion i naturen, fordi de græsser, nipper, tramper og lægger lort, hvilket bidrager til andre arters overlevelse. Trævækst holdes nede i lysninger og på græsland, hvilket gavner blomsterrigdommen, der gavner insektlivet, som igen gavner fuglene og så videre.

Men i årevis har forskere påpeget, at der mangler flere store dyr og mere græsning i dansk natur. Ikke alene bliver titusindvis af hjorte skudt og kørt ned på vejene hvert år, hvorfor tætheden nogle steder er ringe og deres betydning for naturen derfor ikke tilstrækkelig. Men andre steder er den til gengæld unaturligt stor og fører til ensretning af vegetationen.

Det sidste skyldes, at de hjorte, der lever i Danmark i dag, ikke har de samme økosystemfunktioner som andre store dyr, vi historisk har udryddet herhjemme, blandt andet vildsvin, europæisk bison, elg og bæver. Ikke bare er deres adfærd forskellig, men der er også stor variation i fødevalg og foretrukne naturtyper.

Login