Det skal en grøn indkøbsstrategi i kommunerne fokusere på

KORT NYT: Indkøb af transportydelser, fødevarer, energi og fysiske produkter udgør den største miljøbelastning i kommunerne. En kommunal, grøn indkøbsstrategi bør derfor have fokus på disse områder, viser ny rapport fra Miljøstyrelsen.

Hvis kommunerne fremover vil satse på en grøn indkøbsstrategi, er der især fire indkøbsområder, hvor der skal gøres en indsats. Det er nemlig hovedsageligt indkøb af transportydelser, fødevarer, energi og fysiske produkter, der belaster miljøet mest, når man tager højde for de økonomiske ressourcer, som kommunen anvender på de forskellige forbrugsområder.

Miljøstyrelsen har udarbejdet et miljøregnskab for en enkelt pilotkommunes indkøb, nemlig Odense Kommune. Regnskabet viser det miljømæssige aftryk, som kommunens indkøb giver. Der medtages både klimaeffekter og effekter på biodiversitet, ressourceforbrug og luftforurening. Regnskabet opgør produkternes fulde miljøpåvirkning gennem hele produktets levetid.

Undersøgelsen viser, at Odense Kommunes aktiviteter i 2010 førte til en samlet udledning af drivhusgasser på ca. 200.000 ton CO2-ækvivalenter og ca. 73 km2 naturbeslaglæggelse som følge af kommunens forbrug af landbrugsprodukter, bygninger og infrastruktur. Transport og fødevarer udgør de to største poster i miljøregnskabet (henholdsvis 17 pct. og 20 pct.).

Login