Uenighed om nytten af miljøaftaler

MILJØAFTALER: Miljøministeren har lanceret et nyt udspil, som skal gøre det nemmere for landmændene at genopdyrke jorden i et Natura 2000-område efter en fem-årig miljøaftale. Netop derfor er miljøaftaler ubrugelige, mener DN. Også Landbrug & Fødevarer påpeger, at miljøaftaler levner plads til forbedring.

Frivillige miljøaftaler er "væsentlige værktøjer" i natur- og miljøbeskyttelsen, mener miljøminister Karen Ellemann (V). Derfor har hun lanceret et nyt udspil, der skal genopette landmandens tillid til de fem-årige MVJ-aftaler.

"Bekendtgørelsen skal skabe proportioner i tingene og sikre, at der fremover er tillid til de MVJ-aftaler, der er et væsentligt værktøj i naturindsatsen," siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Ministerens udspil
Miljøministerens bekendtgørelse er for øjeblikket i høring. Den skal gøre det nemmere for landmændene at genopdyrke jorden, efter at en fem-årig aftale er udløbet i et Natura 2000-område og dermed bløde op på de stramninger, der er indgået, efter at mange landmænd indgik en MVJ-aftale i 2004-05. Stramningerne har nemlig bondefanget en del landmænd, fordi naturbeskyttelsesreglerne nu kræver, at landmanden skal anmelde det til kommunen, hvis han vil genoptage normaldriften i et Natura 2000-område efter fem år. Sådan var reglerne ikke, da landmanden indgik aftalen i 2004-2005, og han risikerer derfor at stå i en situation, hvor han ikke må pløje op, men heller ikke kan få støtte eller kompensation for sit tab.

Login