Minister vil tillade mere kvælstof til brødhvede

BRØDHVEDE: Fødevareministeren vil øge tilførslen af kvælstof til produktion af brødhvede i Danmark, hvis landbruget til gengæld vil reducere det samlede brødhvedeareal og undgå yderligere forurening.

Ministeren anerkender, at en endnu højere kvælstofmængde vil sikre et højere proteinindhold og derved en højere kvalitet af brødhvede. Men der er ingen sikkerhed for, at udbyttet vil blive lige så stort som i de lande, de danske landmænd skal konkurrere med, mener han. Derfor vil han sikre sig, at møllerne laver faste aftaler med landmændene, inden en eventuel ny brødhvedeordning kan træde i kraft.

"Skal det lykkes at producere brødhvede i Danmark, så er et af elementerne, at vi allokerer noget kvælstof til det, men et andet element er, at møllerne så også er parate til at prioritere det," fastslår Henrik Høegh.

Mere kvælstof på et mindre areal
Danske Handelsmøller har foreslået, at man afsætter et mindre areal til brødhvede og samtidig øger tilførslen af kvælstof. På den måde kan man alt i alt undgå at gøde mere og derved stadig leve op til Vandmiljøplanen, samtidig med at man bibeholder brødhvede-produktionen i Danmark.

Login