Miljøminister sender luftplan i høring

LUFTFORURENING: Luftkvalitetsplanen, der skal sikre renere luft i de store danske byer, er nu sendt i høring. Det Økologiske Råd og SF ærgrer sig over, at regeringen vil bede om dispensation fra EU's luftkrav.

Der er udsigt til renere luft i København, Frederiksberg, Århus og Aalborg. Miljøminister Karen Ellemann (V) har netop sendt et udkast til luftkvalitetsplan i høring. Den skal sikre, at NO2-grænserne overholdes.

Men af planen fremgår det også, at Danmark vil søge om udsættelse, så EU's krav til luftkvalitet først opfyldes i 2015 og ikke i 2010. Det er EU's luftkvalitetsdirektiv, der sætter grænsen for, hvor meget NO2 luften må indeholde i 2010. Men grænsen har vist sig for høj for en række EU-lande, og derfor er det blevet muligt at søge om udsættelse i op til 5 år.

I 2010 overskrider de tre største danske byer grænsen for NO2. Men ifølge udkastet vil Danmark nå målet om at ligge under koncentrationen på 40 µg/m3 i 2015.

Det Økologiske Råd raser
Hos Det Økologiske Råd er man uforstående over for, at regeringen vil søge om udsættelse. Dispensations-strategien er unødvendig, da regeringen har alle forudsætninger for at vælge en handlingsstrategi i stedet, mener rådet.

Login