Ændring af planloven får hård medfart

PLANLOV: Regeringens lovforslag om en liberalisering af planloven møder skarp kritik fra flere sider efter høringsrunden. En vedtagelse vil betyde tilbageskridt for naturen og landskabet, lyder bekymringen fra blandt andre KL, DN og Friluftsrådet.

"KL anser det for meget vigtigt, at Miljøministeriet og KL udtrykker en fælles åbenhed og erkendelse af, at de nye planlægningsmæssige muligheder vil have nogle konsekvenser, og at de af nogle vil blive oplevet som et tilbageskridt for naturen og landskabet," skriver KL i deres høringssvar.

Også DN er skeptiske på naturens vegne:
"Det vil medføre væsentlige forringelser af kystlandskaber og andre værdifulde landskaber. DN deler vurderingen med eksperter på området om, at der sælges ud af arvesølvet. Det er stærkt problematisk, når det samtidig sker uden et dokumenterbart behov eller garanti for, at det afhjælper problemerne i udkantskommunerne."

Regeringen fastslår ellers i sit udspil 'Danmark i Balance', at det skal være lettere at drive virksomhed og bosætte sig i kommuner uden for de store byområder, "samtidig med at natur, miljø og det danske landskab fortsat bevares og beskyttes".

DN: Naturen må vige
Men flere af de indhentede høringssvar sætter spørgsmålstegn ved, om det vil være tilfældet, hvis regeringens lovforslag bliver vedtaget. I de 29 kommuner, som er udvalgt som udkantskommuner, vil ændringen af planloven ifølge regeringen blandt andet gøre det lettere at planlægge i kystnærhedszonen "til gavn for erhverv, bosætning og detailhandel". Det skal med andre ord være muligt at bygge i kystnærhedszonen på grundlag af en konkret planlægningstilladelse fra miljøministeren. Hvor der før skulle være en særlig planmæssig begrundelse for at opføre i kystnærhedszonen, skal der nu bare være en planmæssig begrundelse. En planlægningstilladelse fra ministeren har heller ikke tidligere været almindelig praksis.

DN mener, at lovforslaget vil skade kystlandskabet. Og så er det også udemokratisk, lyder kritikken.

Login