CONCITO: Danmark halter efter på klimamål

KLIMA: Danmark får ifølge ny rapport meget svært ved at opfylde Kyoto-aftalens mål frem mod 2012. I yderste konsekvens må vi købe os ud af kniben med CO2-kvoter lige før lukketid. Dyrt og uansvarligt, mener CONCITO.

Det private konsulentfirma Pöyry har netop offentliggjort en ny rapport for den grønne tænketank CONCITO. Her vurderes det, at Danmark i årene 2008-2012 får et efterslæb på 7 mio. tons CO2 pr. år. Dette skal ses i forhold til Kyoto-aftalens mål, som siger, at Danmark hvert år i perioden 2008-2012 skal reducere sit CO2-udslip med gennemsnitligt 21 pct. i forhold til udslippet i 1990.

Regerings plan til revision
I marts 2007 offentliggjorde regeringen sin "National allokeringsplan for Danmark i perioden 2008-12". Den viser, hvordan Kyoto-aftalens mål skal opfyldes og indeholder en prognose over ændringen i CO2-udslippet de kommende år.
I Pöyry's rapport gives der en vurdering af prognosen, og det konkluderes, at Danmark i år 2012 vil mangle at have reduceret i alt 35 mio. tons CO2. CONCITO finder dette yderst problematisk.

Dyrt og uansvarligt
"Det her er langt værre, end jeg havde drømt om. Allokeringsplanen bygger på en meget stor usikkerhed, både i beregningsmetode og i virkemidler. Der er en stor risiko for, at Danmark ender med at skulle købe sig til sin CO2-reduktion med kvoter og kreditter i udlandet lige før lukketid i 2012. Det er en både dyr og uansvarlig klimapolitik", siger CONCITO's formand Martin Lidegaard, som i samme vending gør opmærksom på nødvendigheden af handling fra regeringens side.

Login