Miljøkommissær med boldøje og økonomisk tæft

PORTRÆT: Sloveneren Janez Potočnik er indstillet til miljøkommissær. Ukendt for mange, men erfaren i EU-sammenhæng.

"Hvis der har været en kritik, så har det været fra hans eget parti, som mener, han kører en mere europæisk dagsorden end en slovensk. Som dansker og europæer i Slovenien ser jeg det som noget positivt," siger Anita Hugau.

Han blev også genvalgt som kommissær-kandidat på trods af, at hans parti ikke er medlem af regeringen. Usædvanligt i forhold til danske tilstande, men det bevidner, hvor vellidt Janez Potočnik er på den indenrigspolitiske scene.

Af samme grund dukker Janez Potočnik op med jævne mellemrum som et bud på en kompromis-kandidat til posten som premierminister.

Arbejdshest for Slovenien i EU
Men Janez Potočnik virker bestemt tilfreds med at befinde sig på den europæiske scene. Han har en fortid som slovensk forhandler op til medlemskabet af den Europæiske Union.

Han var medlem af en koordinationsgruppe, hvis formål var at styrke Sloveniens økonomi - både nationalt og internationalt. Dette med målrettet henblik på strategien for at blive medlem af EU.

Janez Potočnik, som har en ph.d i økonomi, blev i 2002 udnævnt som minister for europæiske anliggender - dog uden portefølge. En post han havde, frem til han blev kommissær i 2004.

Janez Potočnik har ikke ønsket at medvirke i artiklen, idet han endnu ikke har været til høring i Europa-Parlamentet.

Login