Minister: Jordpriserne vil falde

LANDBRUGSLOV: Jordpriserne vil falde, når landbrugsloven bliver liberaliseret, mener fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

"Der er næppe tvivl om, at lovændringen på sigt vil være medvirkende til et fald i jordpriserne, især i de områder, hvor intensiv husdyrproduktion har presset jordpriserne op i et meget højt niveau," skriver ministeren i et svar til Folketinget, hvor hun understreger, at jordpriserne ikke vil falde straks.

Ministeren skriver dog samtidig, at det på forhånd er vanskeligt at vurdere lovforslagets betydning for jordpriserne.

Lovforslaget betyder, at der fremover ikke bliver stillet krav til landmændene om, at de skal eje jord til udbringning af husdyrgødningen - de skal bare kunne komme af med gødningen.
"Det hidtidige krav om, at en vis del af det nødvendige udbringningsareal skal være ejet under bedriften, har (...) været en stærkt medvirkende årsag til de mange jordopkøb, særligt i de meget husdyrtætte områder, og dermed også til den stærke prisudvikling," skriver ministeren.

Samme argument har seniorforsker Alex Dubgaard, Fødevareøkonomisk Institut, og Danmarks Naturfredningsforening tidligere fremført i Altinget. Landbrug & Fødevarer har derimod fastholdt, at jordpriserne ikke vil falde.

Login