SF: Folketinget må banke Cheminova

NYHED: Steen Gade (SF) opfordrer miljøministeren og Folketingets Miljøudvalg til at sætte Cheminova på plads.

Politikere skal troppe op på Cheminovas hovedkontor i Lemvig. Det mener formanden for Folketingets Miljøudvalg, SF'eren Steen Gade, der ikke vil finde sig i, hvad han kalder "uetisk og helt uacceptabel opførsel fra Cheminova i sagen om methylparathion i Brasilien."

Meldingen kommer, efter Cheminova har gjort indsigelse mod de brasilianske sundhedsmyndigheder, som har iværksat en genvurdering af en række produkter, blandt andet methylparathion, som Cheminova har på sine hylder. Methylparathion er et meget giftigt stof, der er forbudt i såvel Danmark som i EU.

"Det er i direkte modstrid med, hvad Cheminova sagde, da vi sidst i offentligheden og i Folketingets Miljøudvalg havde en stor diskussion om deres sag i Brasilien, siger Steen Gade. "Dengang forsikrede de, at det var OK for dem, hvis det blev forbudt - bare det kom til at gælde alle producenter af methylparathion."

Steen Gade (SF) mener desuden, at Cheminova som offentligt ejet virksomhed bør have en høj etisk standard.

Han opfordrer miljøminister Troels Lund Poulsen (V) til straks at tage kontakt til de brasilianske myndigheder for at advare om stoffets farlighed og muligheden for at erstatte det med mindre giftige midler.

"Det må være det mindste, man som ansvarlig minister må foretage sig i denne sag. Jeg regner med at ministeren tager kontakt til myndighederne der skal behandle det her," siger Steen Gade.

Han foreslår desuden at Folketingets Miljøudvalg tager over til Cheminova og beder ledelsen forklare sig.

Login