Kravene til miljøsyndere strammes

KORT NYT: Et enigt Folketing er nået frem til en stramning af miljøreglerne, der betyder, at miljøsyndere i større grad stilles til ansvar for deres handlinger.

"De store miljøsyndere skal stilles til ansvar for de skader, de har forvoldt på natur og miljø. Det sikrer vi nu med de nye love om miljøansvar. Jeg synes, det er positivt, at vi nu stiller skrappere krav til, at de store forurenere også rent faktisk kommer til at betale for de udgifter, der er i forbindelse med genopretning af natur og miljø," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

De to nye miljøansvarslove sikrer, at der ved de største forureninger stilles krav om, at skadevolder både skal rydde op og stille med en økonomisk sikkerhed for opfyldelse af forpligtelser til at undersøge, forebygge eller afhjælpe miljøskaden - samt udgifter til det statslige miljøcenters sagsbehandling. En miljøskade kan i den sammenhæng f.eks. være en større forurening fra en virksomheds udslip af miljøskadelige stoffer i et vandløb eller fra en lækage i en gylletank.

Med vedtagelsen af de to love om miljøansvar videreudvikles og sikres det grundlæggende princip om "forureneren betaler". Den brede politiske enighed - med tilslutning fra alle Folketingets partier - kommer efter et langt forhandlingsforløb, der har stået på i mere end et år.

Login