Eva Kjer savner reformer i landbrugets sundhedstjek

NYHED: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) efterlyser flere ambitioner om reformer i EU-Kommissionens udspil til et sundhedstjek af landbrugsstøten. DN er derimod positive.

Danmarks Naterfredningsforening (DN) og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er grundlæggende uenige om perspektiverne i EU-Kommissionens netop forslag til tilpasninger af den fælles landbrugspolitik i EU - det såkaldte sundhedstjek.

Forslagene fra Kommissionen handler bl.a om en gradvis forøgelse af mælkekvoterne, ophør af tvungen braklægning og en afskaffelse af støtten til energiafgrøder.

Derudover foreslår kommissionen en øget overførelse af midler fra den direkte landbrugsstøtte til anvendelse under landdistriktspolitikken, som bl.a. skal bidrage til en indsats over for udfordringer inden for klima, vedvarende energi, vand og biodiversitet

Endvidere får medlemslandene større fleksibilitet til at anvende op til 10 pct. af den direkte landbrugsstøtte til at støtte f.eks. særlige typer af landbrug og miljøtiltag.

Mere liberalisering
Fødevareminister Eva Kjer Hansen taler for, at den fælles landbrugspolitik yderligere skal liberaliseres samt for en hurtig afvikling af den direkte landbrugsstøtte:

"Kommissionens forslag er et skridt i den rigtige retning, men fra dansk side havde vi gerne set, at Kommissionen havde fremlagt mere vidtgående forslag. De fortsat høje fødevarepriser kalder på øget liberalisering og en dybtgående forandring af den fælles landbrugspolitik, men det kan jeg konstatere, at hverken Kommissionen eller et flertal af lande i EU er parate til," siger fødevareminister Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Mere positive vibrationer over for EU-Kommissionens sundhedstjek af landbruget kommer derimod fra DN.

DN: Bedre miljø for EU-støtten
Danmarks Naturfredningsforening glad for dagens udspil fra EU-kommissionen om ændring af landbrugsstøtten, og opfordrer derfor regeringen til at tage imod håndsudstrækningen fra Kommissionen og gøre arbejdet færdigt:

"Der er mange gode budskaber i EU-kommissionens nye forslag. Men der er også tidsler blandt de gode ting. Derfor forventer vi, at regeringen nu vil spille en meget aktiv rolle, når det såkaldte sundhedstjek af landbrugsstøtten skal føres ud i livet," siger landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening Rikke Lundsgaard til EU-kommissionens forslag i en pressemeddelelse.

Kommissionens forslag til juridiske tekster skal drøftes på de kommende rådsmøder med henblik på politisk vedtagelse i november 2008. De nye regler og bestemmelser vil herefter træde i kraft fra 2009 og årene frem.

Login