Politikere ændrer lovforslag efter pres fra KL

VANDFORSYNINGSLOV: Efter kritik fra KL er politikerne nu klar til at forhandle om en ny model for fordeling af afgiftsmidlerne til grundvandsbeskyttelse.

Politikerne er nu klar til at forhandle med Kommunernes Landsforening, efter KL i et høringssvar har kritiseret lovforslaget om ændring af vandforsyningsloven, der blev fremlagt af regeringen.

KL har kritiseret forslaget, da de mener, det vil give en skævvridning i fordelingen af afgifter i forhold til kommunernes reelle udgifter. 

Ordningen, hvor bykommuner med et stort befolkningstal og ofte få grundvandsinteresser får forholdsvist færre penge end landkommuner med et lavt befolkningstal, men med store grundvandsinteresser, vil resultere i en underfinansiering af indsatsplanlægningen i kommunerne. Det vil i sidste ende gå ud over grundvandsbeskyttelsen og drikkevandskvaliteten, frygter KL.

I lovforslaget er der foreslået en model, hvor afgiftsopkrævningen årligt fastsættes til 8,6 kr./m3 vand. Afgiften skal opkræves af SKAT og fordeles tilbage til kommunerne via DUT-midlerne. Altså over kommunernes bloktilskud, som primært fordeles efter befolkningstal.

Login