Vandværker: Vandsektorlov bremser klima-tiltag

VAND: Den nye lov om vandsektoren bliver reguleret så stramt, at vandværkerne ikke kan udnytte muligheden for at omdanne deres slam til energi. I stedet bliver slammet brændt af til ingen verdens nytte, lyder det fra vandværkerne.

Vandsektorloven skulle sikre mere gennemsigtighed for forbrugerne ved at adskille de forskellige forsyningsområder, men lovens bekendtgørelser er så nidlære, at det bremser for den effektivisering af sektoren, som også var et mål med loven. Sådan lyder det nu fra vand- og spildevandsforeningen Danva.

Konkret peger Danva på, at loven gør det alt for besværligt for renseanlæg at udnytte slam fra anlæggene til energi-produktion. Det skyldes, at el-produktion ikke er defineret som en hovedaktivitet og derfor kræves udskilt i et særligt selskab.

"Hvis et renseanlæg vil udnytte slammet til en gasproduktion, hvor man kan lave varme og el, så skal gasmotoren have sit eget selskab. Det er nonsens, og det var ikke det, der var hensigten med loven," lyder det fra Carl-Emil Larsen, direktør i Danva.

Login