Ellemann vil gøre biodiversitet til en folkesag

INTERVIEW: Biodiversitet skal være en folkesag, der optager folk på samme måde som klimaet, mener miljøminister Karen Ellemann (V). Hun peger desuden på skove, kemi og miljøteknologi som mærkesager.

Hun vil som en mærkesag øge befolkningens bevidsthed om biodiversitet.
"Opgaven med at stoppe tilbagegangen i arter er jo en af vores vigtigste opgaver, men det store spørgsmål er, hvordan vi får gjort problemstillingen vedkommende. Hvordan får vi gjort det til en folkesag? Det vil jeg rigtig gerne," siger Karen Ellemann.

Hun drager en parallel til klimadagsordenen, som de fleste danskere er blevet bevidste om.
"Taler man med en elev i 3. klasse, så kan de hurtigt forklare, hvorfor det med klimaet er vigtigt. Der er et folkeligt ejerskab til klimadagsordenen og en accept af, at vi er forpligtede til at nedbringe CO2-udslippet," siger hun og fortsætter:
"Jeg er optaget af, hvordan vi får samme forståelse og samme accept af biodiversitets-dagsordenen, men det er vanskeligt alene af den grund, at ordet biodiversitet er svært. Det er ikke et særligt salgsbart begreb."

Folkelig opbakning afgørende
Ministeren fortæller, at hun har prøvet at tale om biodiversitet med både sine venner og sine børns legekammerater. Ofte bliver hun mødt af spørgende blikke. Biodiversitet er langtfra en folkesag. Når hun selv skal forklare problemstillingen bruger hun billedet af en bil, der ræser ud ad vejen. Undervejs taber den en skrue. En kofanger. En skrue til og måske et vindspejl. Pludselig går bilen i stå. Men hvilken tabt skrue var den afgørende? Det er svært at svare på. På samme måde er det umuligt at sige, hvilke arter der er afgørende i økosystemernes fin-tunede mekanik.
"Det billede vil jeg gerne have ind i folks bevidsthed," sige hun.

Login