Danmarks grønne erhvervseventyr står og falder med udbygningen af el- og brintinfrastrukturen i Europa

Ny brintaftale er et skridt i den rigtige retning, men utilstrækkelig. Regeringen har dog en unik mulighed for at vise lederskab under det danske formandskab af Nordsøsamarbejdet, hvor afgørende investeringer kan sikre Danmarks fremtidige førerposition som eksportør af grøn strøm til Europa, skriver Marie Louise Gammelgård-Larsen.

Lige før påske samledes den europæiske vindindustri og politiske ledere fra hele Europa i Bilbao til en 3-dages konference. Det store spørgsmål var, hvordan vi sikrer, at vi bevarer vores europæiske styrkeposition inden for vind i en tid, hvor inflation, statsstøttet global konkurrence, forsinkelser i udbud og infrastruktur, og en presset forsyningskæde truer med at hive tæppet væk under én af de eneste grønne industrier, vi fortsat kan bryste os af at være førende inden for globalt.

Fortællingen om europæisk vind er i bevægelse. Det står klart, at vores industrier ikke kan følge med, hvis man fra politisk hold insisterer på et altovervejende fokus på billigste pris, statslig profitoptimering, lave forbrugerpriser og "sikre" investeringer. Samtidig trues europæisk autonomi, energisikkerhed og konkurrenceevne.

Nordsøen står som eksempel på det potentiale, der ligger foran os, hvis vi tør investere i vores fælles fremtid. Ambitionerne har været store længe og er blevet justeret opad ved næsten enhver lejlighed, hvor politiske ledere er kommet sammen – med mål om 130 GW inden 2030 og 300 GW inden 2050.

Login