Her er DR's nye public service-kontrakt

KONTRAKT: DR og kulturminister Marianne Jelved (R) har torsdag underskrevet den nye public service-kontrakt, som gælder for 2015-2018. DR skal blandt andet spille mere dansk musik og styrke indsatsen over for de unge. Se hovedpunkterne her.

Efter flere måneders politisk tovtrækkeri om DR UnderholdningsOrkestret har DR og kulturminister Marianne Jelved (R) nu underskrevet en ny public service-kontrakt, som gælder fra årsskiftet og frem til 2018. 

Public service-kontrakten indgås mellem kulturministeren og DR på baggrund af medieforliget, og den præciserer, hvilke opgaver DR forventes at opfylde.

DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, er tilfreds med den nye kontrakt: 

"Jeg er godt tilfreds med, at der nu er en afklaring på DR's rammer og opgaver i de kommende fire år. Helt overordnet hæfter jeg mig ved, at DR også fremadrettet skal stræbe efter at følge med medieudviklingen og afspejle befolkningens mediebrug. At DR skal levere programmer og tjenester af høj kvalitet – og at man skal udnytte nye digitale muligheder i bestræbelserne på at levere det bedst mulige public service-tilbud til alle," udtaler Michael Christiansen i en pressemeddelelse. 


Mere dansk musik 
Kontrakten indeholder øget krav om dansk musik på DR - noget, som særligt Dansk Folkeparti kæmpede for i forbindelse med medieforliget. 

Med den nye kontrakt skal 43 procent af musikken på DR's radiokanaler nemlig være dansk. Det betyder, at DR skal øge andelen af dansk musik seks procentpoint i gennemsnit per kanal, skriver DR i en pressemeddelse.

I den forrige kontrakt for 2013-2014 var kravet på minimum 30 procent i gennemsnit på tværs af alle musikbårne radiokanaler. 

Styrket indsats for unge
I kontrakten pålægges DR at styrke indsatsen for unge "med innovativt indhold på internettet og tv inden for en bred genre af programmer mv., der appellerer til unge, herunder aktualitet og samfundsforhold, videnskab, satire og underholdning". 

I foråret 2017 skal DR udarbejde en redegørelse om erfaringerne med unge-kanalen DR3 samt DR's tilbud til unge på nettet. Under forligsforhandlingerne i foråret var netop DR3 en af de største knaster. 

Forligspartierne skal på baggrund af redegørelsen tage stilling til, om der er behov for at foretage ændringer i kontrakten vedrørende DR's forpligtelser om tilbud til unge, og herunder hvilke platforme DR bedst når de unge på. 

Øget krav til udlæg
I kontrakten forpligtes DR til at udlægge produktion til uafhængige producenter for 300 millioner kroner i gennemsnit per år. 

"Det giver rigtig god mening at samarbejde med resten af branchen, og derfor lægger vi i dag også rigtig mange opgaver ud hos private produktionsselskaber, for eksempel drama-, livsstils- og underholdningsprogrammer. Men det er klart, at der også er en grænse for, hvor højt et udlægningskrav man kan pålægge DR, hvis man stadig har en ambition om dels at fastholde og udvikle de kreative kompetencer, der eksisterer i DR, dels at få mest muligt ud af DR Byens tekniske produktionsapparat," siger DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, i en pressemeddelelse. 

I public service-kontrakten for 2013-14 lød kravene til ekstern udlæg på cirka 225 millioner kroner i 2013 og cirka 250 millioner kroner i 2014.

UnderholdningsOrkestret kan lukkes
Som ventet indeholder kontrakten ikke det omdiskuterede UnderholdningsOrkester, som flere politiske partier ellers havde kæmpet for.

Efter måneders politiske diskussioner og møder mellem forligspartierne, meddelte kulturminister Marianne Jelved i begyndelsen af december, at hun ikke vil skrive orkesteret ind i kontrakten. Det står derfor nu DR frit for at lukke orkestret som led i den spareplan, public service-institutionen fremlagde efter medieforliget i juni.

Kontrakten indeholder dog krav om, at DR skal drive DR SymfoniOrkestret, DR Big Bandet, DR Koncertkoret, DR VokalEnsemblet og DR PigeKoret.

Samtidig lyder det, at "DR med sine kor og ensembler – herunder evt. i mindre konstellationer heraf – eller i samarbejde med det øvrige musikliv – [skal] dække den kunstneriske profil og de musikalske områder, som DR UnderholdningsOrkesteret har været kendt for".

Læs hele kontrakten her

Forrige artikel Sports- og kulturevents booster ikke økonomien Sports- og kulturevents booster ikke økonomien Næste artikel Hæder til Altinget-skrifttype