DR dropper påtale af kendt DR2-vært

KORT NYT: Efter henstilling fra ombudsmanden dropper DR’s ledelse nu al kritik af DR2-nyhedsvært Adam Holm, der i foråret 2013 fik trykt en religionskritisk kronik i Politiken.

Efter hård kritik fra Folketingets Ombudsmand dropper DR nu reprimanden mod DR2-vært Adam Holm og hans religionskritiske kronik ”Den guddommelige tragedie”, som blev bragt i Politiken i foråret 2013.

I kronikken udtrykker Adam Holm en stærk kritik af religion, hvilket ifølge DR’s ledelse var uforenelig med hans arbejde som objektiv og saglig nyhedsvært. Som følge af det gav DR Adam Holm en tjenstlig påtale.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gik ind i sagen og kritiserede stærkt DR’s håndtering af processen. Ombudsmanden fremhævede, at påtalen ikke kun var ubegrundet, men også grundlovstridig censur mod nyhedsværten.

DR trak herefter irettesættelsen tilbage, men fastholdt dog, at Adam Holms kronik var i strid med hans rolle som nyhedsvært på DR2. Det kunne ifølge DR betyde, at man måtte ændre hans arbejdsopgaver, hvis noget tilsvarende gentog sig. Heller ikke det kunne ombudsmanden imødekomme, og han fastholdt især, at Adam Holm stadig ikke havde fået en begrundelse for kritikken.  

Tavlen er vasket ren
DR har som følge af blandt andet ombudsmandens kritik, samt tvivl om hvorvidt Adam Holm var ordentlig informeret om kravene til objektivitet som nyhedsvært på DR, nu valgt at trække al kritik tilbage. Samtidig giver medievirksomheden Adam Holm en forklaring på, hvilke dele af kronikken, man mente, var i strid med hans rolle som nyhedsvært.

Med DR’s udmelding vurderer ombudsmanden, at sagen er afsluttet, og fastslår, at tavlen for alles vedkommende er vasket ren:
”Jeg noterer mig, at alle ledelsesreaktioner i sagen nu er frafaldet, og at tavlen så at sige er vasket ren. Jeg noterer mig også, at DR med sigte på fremtiden har forklaret Adam Holm, hvilke konkrete afsnit i hans kronik der efter DR's opfattelse var i strid med kravene til studieværter om saglighed og upartiskhed. Jeg håber, at sagen har bidraget til afklaring for alle parter”, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Den kontroversielle kronik får derved ingen videre konsekvenser for DR2-nyhedsværten. Som følge af sagen oplyser DR endvidere, at man fremover vil være mere opmærksom på, hvilken procedure der gælder i forhold til behandling af sager om medarbejdernes ytringsfrihed. 

Login