Danske arkiver åbner online-skatkammer

KORT NYT: Fredag går Sammenslutningen af Lokalarkiver i luften med en ny hjemmeside med to millioner dokumenter fra danske lokal- og stadsarkiver, der sammen har skabt én fælles indgang til næsten alle lokalområders historie.

Danmarkshistoriens største fotoalbum ligger nu på nettet, og de mange billeder har selskab af alverdens originalpapirer i form af for eksempel dagbøger, kort, stedbeskrivelser og breve. Materialet kan man let og gratis få overblik over på hjemmesiden arkiv.dk, som går i luften fredag 20. februar.

"Vi har samlet materiale fra stort set alle de små danske frivilligt drevne lokalarkiver og en række professionelle lokal- og stadsarkiver, så vi nu har skabt én indgang til næsten alle lokalområders historie. De mange arkiver er så at sige blevet ét stort arkiv," siger Dorthe Søborg Skriver, direktør for Arkibas, der er ejet af Sammenslutningen af Lokalarkiver og ansvarlig for arkiv.dk.

To millioner dokumenter
De mange arkiver har siden slutningen af 1980'erne arbejdet med at registrere materiale elektronisk, og nu er materialet blevet samlet på den nye hjemmeside.

"Vi offentliggør foreløbigt næsten to millioner dokumenter i form af originalpapirer, lyd- og billedmateriale på hjemmesiden. Alene billederne udgør den ene million dokumenter, og der er mange flere på vej," siger Dorthe Søborg Skriver, som forventer, at databasen vil vokse med 25.000 nye billeder hver måned.

Nogle dokumenter kan man se direkte fra hjemmesiden, andre skal man bede arkiverne om at finde frem.

"Arkiv.dk giver os alle sammen adgang til en unik kulturskat på et øjeblik. I 'gamle dage', som bare var i går, ville det have taget en krig at få samlet så store mængder materiale, som vi nu kan sidde hjemme i lænestolen og få overblik over på få minutter, siger Jørgen Thomsen, der er stadsarkivar i Odense og formand for Sammenslutningen af Lokalarkiver.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal donerede i 2013 1,8 millioner kroner til arkiv.dk. Beløbet har dækket to tredjedele af udgifterne til udviklingen.

Login